SKŁADNIKI:
1 kg filetów z kurczaka
500 g jogurtu naturalnego
3 płaskie łyżeczki curry
0,5 łyżeczki ostrej papryki (jeśli dla dzieci można pominąć)
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku
niepełna łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
duża cebula
dodatkowo: 2 patyczki do szaszłyków
WYKONANIE:
1. W miseczce mieszamy jogurt, wszystkie przyprawy, wyciśnięty czosnek i keczup. Dokładnie mieszamy,
2. Filety myjemy i kroimy w poprzek, żeby uzyskać cienkie fileciki.
3. Wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny (można na noc).
4. Z cebuli odkrawamy spód tak, żeby stabilnie mogła stanowić podstawę naszego kebaba (na zdjęciu!). Wbijamy do niej prostopadle patyczki do szaszłyków.
5. Nabijamy na patyczki zamarynowane mięso, pod różnym kątem, dociskając, by ściśle kawałki do siebie przylegały.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 60 min.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz