Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 16 czerwca 2013

Pieczone ziemniaczki z pomarańczową nutą

Ostatnio moi domownicy zasmakowali w pieczonych ziemniakach. Właściwie ich przygotowanie zawsze jest podobne, zmienia się tylko kompozycja ziół. Tym razem przygotowałam w aromatyzowanej pomarańczą oliwie. Cudownie pachniało w kuchni:)

PIECZONE ZIEMNIACZKI Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ


SKŁADNIKI:

ziemniaki
1 pomarańcza (właściwie tylko jej skórka)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz

WYKONANIE:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

2. W garnku zagotowujemy posoloną wodę, do wrzątku wrzucamy ziemniaki i gotujemy 4 minuty.

3. Odcedzamy, zostawiając ziemniaki w garnku.

4. Pomarańczę obieramy ze skórki obieraczką do warzyw i kroimy skórkę na paseczki.

5. Czosnek wyciskamy przez praskę.

6. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy skórkę z pomarańczy. Smażymy krótko, ok. 2-3 minuty, aż oliwa nabierze aromatu.

7. Wyjmujemy skórkę a wrzucamy wyciśnięty czosnek i rozmaryn. Smażymy króciutko, ok. pół minuty i wlewamy oliwę do garnka z ziemniakami.

8. Doprawiamy ziemniaki solą i pieprzem, przykrywamy garnek i energicznie potrząsamy, aż oliwa dokładnie naniesie się na ziemniaki.

9. Wykładamy ziemniaki na formę pokrytą papierem do pieczenia.

10. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 min. aż ziemniaki ładnie się zarumienią.




SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz