PIECZONE ZIEMNIACZKI Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ
SKŁADNIKI:
ziemniaki
1 pomarańcza (właściwie tylko jej skórka)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz
1 pomarańcza (właściwie tylko jej skórka)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki rozmarynu
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
2. W garnku zagotowujemy posoloną wodę, do wrzątku wrzucamy ziemniaki i gotujemy 4 minuty.
3. Odcedzamy, zostawiając ziemniaki w garnku.
4. Pomarańczę obieramy ze skórki obieraczką do warzyw i kroimy skórkę na paseczki.
5. Czosnek wyciskamy przez praskę.
6. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy skórkę z pomarańczy. Smażymy krótko, ok. 2-3 minuty, aż oliwa nabierze aromatu.
7. Wyjmujemy skórkę a wrzucamy wyciśnięty czosnek i rozmaryn. Smażymy króciutko, ok. pół minuty i wlewamy oliwę do garnka z ziemniakami.
8. Doprawiamy ziemniaki solą i pieprzem, przykrywamy garnek i energicznie potrząsamy, aż oliwa dokładnie naniesie się na ziemniaki.
9. Wykładamy ziemniaki na formę pokrytą papierem do pieczenia.
10. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 min. aż ziemniaki ładnie się zarumienią.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz