CIASTO MALINOWE Z PIANKAMI
SKŁADNIKI:
200 g ciasteczek zbożowych
100 g stopionego masła
300 g pianek marshmallow
1/2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
500 g malin
100 g stopionego masła
300 g pianek marshmallow
1/2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
500 g malin
2 opakowania galaretki malinowej
WYKONANIE:
1. Ciasteczka kruszymy drobno. Ja używam do tego blendera.
2. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy pokruszone ciastka i mieszamy.
3. Masę przekładamy do foremki i wgniatamy ją w nią. Ja używam silikonowej foremki o wymiarach 19x20cm.
4. Odstawiamy do lodówki.
5. W większym garnku zagotowujemy wodę. Do mniejszego garnka wlewamy mleko i wrzucamy pianki i stawiamy go na tym większym z gotującą się wodą.
6. Podgrzewamy mieszając tak długo, aż pianki zupełnie się roztopią. Studzimy.
7. Około 3/4 malin miksujemy blenderem.
8. Galaretki rozpuszczamy w 0,5l gorącej wody i dodajemy do malinowego musu. Dodajemy również pozostałe maliny.
9. Czekamy aż galaretki z musem zaczną tężeć.
10. Kremówkę ubijamy i dodajemy po łyżce do zimnej masy piankowej.
11. Obie masy naprzemiennie nakładamy na ciasteczkowy spód (raz jedną, raz drugą), lekko na koniec widelcem łącząc obie warstwy.
12. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz