Moje dzieci niestety mało mięsne, więc muszę się nakombinować, żeby paniczom smakowało na tyle, że zjedzą bez marudzenia a czasem i o dokładkę poproszą. Przepis znalazłam na Blogu Anyżkowo i polecam gorąco. Mięsko pod ciastem jest soczyste i miękkie (nie jest suche jak to często z drobiowymi filetami bywa) a dzięki świeżym ziołom niezwykle aromatyczne. Zresztą od pewnego czasu jestem wielką fanką ziół w doniczce. Mam ich całkiem sporo, niemal zupełnie zastąpiłam nimi suszone, bo aromat jaki się z nich wyzwala jest nieporównywalny.
FILETY Z KURCZAKA W CIEŚCIE
SKŁADNIKI:
6 filetów z kurczaka
1 szklanka mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
garść świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia
1 szklanka mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
garść świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia
WYKONANIE:
1. Filety myjemy, suszymy dokładnie na papierowych ręcznikach i kroimy w
mniejsze kawałki, najlepiej na połowę.
2. Wszystkie pozostałe składniki (prócz oleju oczywiście) mieszamy dokładnie mikserem.
3. Obtaczamy kawałki mięsa w powstałej masie i smażymy na oleju na złoty kolor.
4. Przed podaniem odsączamy na papierowych ręcznikach.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz