Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

środa, 21 sierpnia 2013

Filety z kurczaka w cieście

Moje dzieci niestety mało mięsne, więc muszę się nakombinować, żeby paniczom smakowało na tyle, że zjedzą bez marudzenia a czasem i o dokładkę poproszą. Przepis znalazłam na Blogu Anyżkowo i polecam gorąco. Mięsko pod ciastem jest soczyste i miękkie (nie jest suche jak to często z drobiowymi filetami bywa) a dzięki świeżym ziołom niezwykle aromatyczne. Zresztą od pewnego czasu jestem wielką fanką ziół w doniczce. Mam ich całkiem sporo, niemal zupełnie zastąpiłam nimi suszone, bo aromat jaki się z nich wyzwala jest nieporównywalny.

FILETY Z KURCZAKA W CIEŚCIE

SKŁADNIKI:

6 filetów z kurczaka
      1 szklanka mąki
      1 jajko
      1 szklanka mleka
       garść świeżego tymianku (można zastąpić suszonym)
        sól
        pieprz
        papryka słodka
        olej do smażenia

WYKONANIE:

1. Filety myjemy, suszymy dokładnie na papierowych ręcznikach i kroimy w mniejsze kawałki, najlepiej na połowę.

2. Wszystkie pozostałe składniki (prócz oleju oczywiście) mieszamy dokładnie mikserem.

3. Obtaczamy kawałki mięsa w powstałej masie i smażymy na oleju na złoty kolor.

4. Przed podaniem odsączamy na papierowych ręcznikach.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz