Jeśli nie mamy shakera, przyda się zwykły słoiczek. Ostatecznie można wymieszać wszystko już w szklance, ale to już nie będzie to samo.
Jeśli nie mamy syropu do kawy, spokojnie możemy wzbogacić smak kilkoma kroplami aromatu np. rumowego.
KAWA MROŻONA Z LODAMI
SKŁADNIKI:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki pełnotłustego mleka
1 łyżka pokruszonego lodu - niekoniecznie
1 gałka lodów waniliowych lub innych ulubionych
bita śmietana w sprayu
1 łyżeczka syropu do kawy - niekoniecznie
1 łyżeczka cukru - niekoniecznie
1/2 szklanki pełnotłustego mleka
1 łyżka pokruszonego lodu - niekoniecznie
1 gałka lodów waniliowych lub innych ulubionych
bita śmietana w sprayu
1 łyżeczka syropu do kawy - niekoniecznie
1 łyżeczka cukru - niekoniecznie
WYKONANIE:
1. Do shakera wrzucamy kawę, dodajemy cukier i wlewamy syrop. Ilość jednego i drugiego
zależy od tego jak słodką kawę lubimy. Ja lubię gorzką, więc z cukru zupełnie
rezygnuję, ewentualnie dodając troszkę syropu karmelowego do kawy.
2. Zalewamy wszystko zimnym mlekiem i dokładnie mieszamy.
3. Do wysokiej szklanki wrzucamy pokruszony lód (można z niego zrezygnować), dodajemy gałkę ulubionych lodów i zalewamy kawą.
4. Górę uwieńczamy kleksem bitej śmietany.
5. Całość można udekorować startą gorzką czekoladą lub wafelkiem do lodów.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz