Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

środa, 19 marca 2014

Kruche paszteciki z pieczarkami

Z wszystkich pasztecików jakie jadłam, te są bezwzględnie numerem jeden. Pyszne, chrupiące ciasto a połączenie pieczarek z jajkami daje wyjątkowy, delikatny smak. Kapitalny dodatek do barszczu. A przepis na nie znalazłam TU.

KRUCHE PASZTECIKI Z PIECZARKAMI


SKŁADNIKI:

CIASTO:
2 szklanki mąki
1 kostka masła
2 jajka
2 łyżki śmietany kwaśnej
szczypta soli

FARSZ:
1 kg pieczarek
cebula
4 jajka
natka pietruszki
masło klarowane
sól
pieprz

WYKONANIE:

1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

2. Dwa jajka gotujemy na twardo.

3. Cebulę drobno siekamy.

4. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Ja zazwyczaj połowę pieczarek kroję a drugą połowę razem z cebulą siekam blenderem.

5. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego i dusimy pieczarki z cebulą aż zmiękną a woda z nich odparuje. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

6. Jajka kroimy w kostkę i dodajemy do wystudzonych pieczarek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko, sól i pieprz.

7. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm. Wykrawamy kółka o średnicy ok. 10cm. Ja to robię kieliszkiem do martini, może też być szeroka szklanka do drinków.

8. Na każdy krążek wykładamy kopiastą łyżeczkę farszu, zawijamy z jednej strony, smarujemy rozbełtanym jajkiem i sklejamy z drugiej strony. Wierzch też smarujemy jajkiem.

9. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 30 min.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz