KRUCHE PASZTECIKI Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO:
2 szklanki mąki
1 kostka masła
2 jajka
2 łyżki śmietany kwaśnej
szczypta soli
FARSZ:
1 kg pieczarek
cebula
4 jajka
natka pietruszki
masło klarowane
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na min. 1
godzinę.
2. Dwa jajka gotujemy na twardo.
3. Cebulę drobno siekamy.
4. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Ja zazwyczaj połowę pieczarek kroję a drugą połowę razem z cebulą siekam blenderem.
5. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego i dusimy pieczarki z cebulą aż zmiękną a woda z nich odparuje. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
6. Jajka kroimy w kostkę i dodajemy do wystudzonych pieczarek. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, surowe jajko, sól i pieprz.
7. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm. Wykrawamy kółka o średnicy ok. 10cm. Ja to robię kieliszkiem do martini, może też być szeroka szklanka do drinków.
8. Na każdy krążek wykładamy kopiastą łyżeczkę farszu, zawijamy z jednej strony, smarujemy rozbełtanym jajkiem i sklejamy z drugiej strony. Wierzch też smarujemy jajkiem.
9. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 30 min.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz