TARTA Z WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
SPÓD
(dwie porcje!!!)
500 g mąki
1 łyżeczka soli
250 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
250 g zimnego masła
2
łyżki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wody
FARSZ
1 papryka czerwona
500 g pieczarek
1 gałązka selera naciowego
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej
2 jajka
100g kremówki
1/2 łyżeczki soli
10 dag startej mozzareli
1/2 łyżeczki soli
10 dag startej mozzareli
masło klarowane
sól
pieprz
WYKONANIE:
SPÓD
1. Ze wszystkich składników szybko ugniatamy ciasto.
2. Dzielimy na dwie porcje.
3. Z jednej formujemy kulę, wkładamy do woreczka i do zamrażalki.
4. Drugą porcję wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
5. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy od średnicy formy na tartę.
6. Przekładamy na wałku na formę, wałkiem odcinamy brzegi i nakłuwamy gęsto widelcem spód.
7. Na wierzchu ciasta rozkładamy folię do pieczenia i wysypujemy na nią gęsto fasolę lub inne obciążniki, by ciasto nam się nie wybrzuszyło.
8. Pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni, po czym zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy kolejne 15 min. już bez obciążenia.
WIERZCH
1. Warzywa dokładnie myjemy.
2. Paprykę, pieczarki i seler naciowy kroimy w kostkę lub paseczki, cebulę w piórka.
3. Podsmażamy warzywa na maśle klarowanym, aż będą szkliste ale jeszcze chrupiące.
4. Na podpieczony spód wykładamy warzywa, na niego rozkładamy starty ser.
5. Śmietanę mieszamy z mąką i jajkami, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy całość na warzywa.
6. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz