Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

środa, 23 stycznia 2013

Francuskie paluszki serowe

Pyszne, kruche, z aromatycznym serem. Świetne tak do kawy jak i jako przekąska do piwa. Robią się błyskawicznie. Przepis znalazłam TUTAJ.

FRANCUSKIE PALUSZKI SEROWE





SKŁADNIKI

2 arkusze ciasta francuskiego - po 375 g każdy
20 dag sera żółtego - najlepiej cheddar, starty na drobnych oczkach
papryka słodka - do smaku
1 jajko - do posmarowania

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć jeden arkusz ciasta francuskiego. Posmarować jajkiem. Na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera żółtego, do smaku doprawić papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie posmarować jajkiem, na górę zetrzeć ser i doprawić papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta.

Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm, a każdy pasek podzielić na dwa.  Każdy chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka.

Piec w temperaturze 200 stopni  przez około 15 - 17 minut.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz