FRANCUSKIE PALUSZKI SEROWE
SKŁADNIKI
2 arkusze ciasta francuskiego - po 375 g każdy
20 dag sera żółtego - najlepiej cheddar, starty na drobnych oczkach
papryka słodka - do smaku
1 jajko - do posmarowania
20 dag sera żółtego - najlepiej cheddar, starty na drobnych oczkach
papryka słodka - do smaku
1 jajko - do posmarowania
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć jeden arkusz ciasta francuskiego. Posmarować
jajkiem. Na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera żółtego, do smaku doprawić
papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przykryć drugim
arkuszem ciasta i ponownie posmarować jajkiem, na górę zetrzeć ser i doprawić
papryką. Ser lekko przycisnąć do ciasta.
Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm, a każdy pasek podzielić na dwa. Każdy chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 - 17 minut.
Przygotowane ciasto pokroić nożem na paski szerokości około 1,5 cm, a każdy pasek podzielić na dwa. Każdy chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 - 17 minut.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz