Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 25 stycznia 2013

Gulasz z orientalną nutą

Postanowiłam wczoraj zrobić gulasz, ale jak się okazało, poza mięsem niewiele do niego znalazłam. Więc postanowiłam zaimprowizować:) Wygrzebałam z dna zamrażarki opakowanie chińskiej mieszanki warzywnej, znalazłam też słoik sosu słodko kwaśnego. Wyszło przepyszne danie! Mięciutkie mięso, chrupiące warzywa i do tego sos, którego smak przełamałam pastą gulaszową. Bałam się, że taka mieszanka będzie totalną kulinarną porażką, ale zaskoczenie było jak najbardziej pozytywne.

GULASZ Z ORIENTALNĄ NUTĄ





SKŁADNIKI
500 g wołowiny
cebula
mieszanka chińska mrożonka
sos słodko kwaśny - mały słoiczek
2 łyżki pasty gulaszowej
 masło klarowane
sól
pieprz
papryka słodka - ewentualnie ostra - jeśli ktoś woli pikantniejsze

Mięso pokroić w kostkę. Cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę, dodać mięso - podsmażyć chwilę po czym zalać gorącą wodą. Na osobnej patelni lekko podsmażyć mieszankę chińską. Dodać warzywa do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, chwilę dusić. Dodać sos słodko kwaśny i pastę gulaszową. Dusić aż mięso będzie miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz