Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 18 stycznia 2013

Schabowe z pieczarkami

Ostatnio wypróbowałam przepis na kapitalne schabowe z pieczarkami zapiekane w śmietanie.



Składniki:
8 kotletów schabowych
500g  pieczarek
400ml śmietany kremówki
2 cebule
sól
pieprz
mąka, jajko, bułka tarta do panierki


Mięso posolić, opanierować w mące, jajku i bułce tartej i usmażyć. Osobno podsmażyć pieczarki i cebulę, dusić aż pieczarki zmiękną.
Do naczynia żaroodpornego włożyć schab, posypać pieczarkami (warstwowo: mięso, pieczarki, mięso, pieczarki) i zalać śmietaną kremówką. Włożyć na całą noc do lodówki.
Następnego dnia piec w piekarniku ok. 45 min w temperaturze, ok. 150-180 stopni (aż śmietana się zetnie.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz