Bardzo fajnie się je robi, ciasto jest elastyczne, nie lepi się i nie przywiera. I co najważniejsze, nie muszą leżakować, bo od początku są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przepis znalazłam TUTAJ.
A te piękne dekoracje wykonali moi mali pomocnicy:)
MIĘCIUTKIE PIERNICZKI
SKŁADNIKI
800 g mąki pszennej
4 duże jajka
250 g cukru pudru
200 g masła rozpuszczonego
200 g miodu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
3 łyżki przyprawy do pierników
4 duże jajka
250 g cukru pudru
200 g masła rozpuszczonego
200 g miodu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
3 łyżki przyprawy do pierników
1. Wszystkie składniki zagniatamy, a następnie odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, by ciasto nabrało elastyczności i łatwiej się je wałkowało.
2. Rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką,na grubość 4-5 mm.
2. Wykrawamy foremką i układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy około 7-9 minut w temp.180 stopni.
Po ostudzeniu dekorujemy.
2. Rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką,na grubość 4-5 mm.
2. Wykrawamy foremką i układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy około 7-9 minut w temp.180 stopni.
Po ostudzeniu dekorujemy.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz