TARTA CYTRYNOWA POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ
SKŁADNIKI
SPÓD
150 g mąki
50 g cukru pudru
50 g
masła
szczypta soli
1
jajko
KREM
3 jajka
100 g cukru
100 g cukru
sok z 2 cytryn (ja dałam 1,5, bo były duże)
100 g
masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
BEZA
3 białka
100 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
CIASTO
Mąkę, cukier puder i masło siekamy nożem lub w robocie.
Wbijamy jajko, dodajemy sól i dokładnie zagniatamy.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Następnie na omączonym blacie wałkujemy na koło większe niż foremka. Blat powinien być dość mocno podsypany mąką, by łatwiej było ciasto w całości przenieść na formę. Najlepiej przenosić nawijając ciasto na wałek.
Następnie odcinamy nadmiar ciasta przejeżdżając wałkiem po brzegach formy.
Ciasto obciążamy fasolkami rozłożonymi na folii do pieczenia, by się nie wybrzuszyło.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C i pieczemy 15 min z fasolkami i kolejne 15 minut już bez obciążenia.
Odstawiamy do wystudzenia.
KREM CYTRYNOWY
Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę a następnie dodajemy sok z cytryn, masło i mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Przekładamy krem do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając cały czas. Gdy masa zgęstnieje przekładamy na upieczone ciasto.
BEZA
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Przekładamy na krem cytrynowy i równo rozsmarowujemy.
Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 C - czasem krócej, aż wierzch się ładnie zarumieni
SMACZNEGO!!!
Mąkę, cukier puder i masło siekamy nożem lub w robocie.
Wbijamy jajko, dodajemy sól i dokładnie zagniatamy.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Następnie na omączonym blacie wałkujemy na koło większe niż foremka. Blat powinien być dość mocno podsypany mąką, by łatwiej było ciasto w całości przenieść na formę. Najlepiej przenosić nawijając ciasto na wałek.
Następnie odcinamy nadmiar ciasta przejeżdżając wałkiem po brzegach formy.
Ciasto obciążamy fasolkami rozłożonymi na folii do pieczenia, by się nie wybrzuszyło.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C i pieczemy 15 min z fasolkami i kolejne 15 minut już bez obciążenia.
Odstawiamy do wystudzenia.
KREM CYTRYNOWY
Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę a następnie dodajemy sok z cytryn, masło i mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Przekładamy krem do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając cały czas. Gdy masa zgęstnieje przekładamy na upieczone ciasto.
BEZA
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Przekładamy na krem cytrynowy i równo rozsmarowujemy.
Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 C - czasem krócej, aż wierzch się ładnie zarumieni
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz