Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

czwartek, 31 stycznia 2013

Tarta cytrynowa pod bezową pierzynką

Pyszna tarta na idealnie kruchym spodzie. Słodycz bezy przełamana cytrynowym kremem. Polecam! Przepis zaczerpnęłam Z TEJ STRONY

TARTA CYTRYNOWA POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ





SKŁADNIKI 

SPÓD
150 g mąki
 50 g cukru pudru
 50 g masła
 szczypta soli
 1 jajko

KREM
 3 jajka
100 g cukru
 sok z 2 cytryn (ja dałam 1,5, bo były duże)
100 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

BEZA
 3 białka
 100 g cukru pudru
 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


CIASTO
Mąkę, cukier puder i masło siekamy nożem lub w robocie.
Wbijamy jajko, dodajemy sól i dokładnie zagniatamy.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Następnie na omączonym blacie wałkujemy na koło większe niż foremka. Blat powinien być dość mocno podsypany mąką, by łatwiej było ciasto w całości przenieść na formę. Najlepiej przenosić nawijając ciasto na wałek.
 Następnie odcinamy nadmiar ciasta przejeżdżając wałkiem po brzegach formy.
Ciasto obciążamy fasolkami rozłożonymi na folii do pieczenia, by się nie wybrzuszyło.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C i pieczemy 15 min z fasolkami i kolejne 15 minut już bez obciążenia.
Odstawiamy do wystudzenia.

KREM CYTRYNOWY
Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę a następnie dodajemy sok z cytryn, masło i mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Przekładamy krem do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając cały czas.  Gdy masa zgęstnieje przekładamy na upieczone ciasto.


BEZA
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Przekładamy na krem cytrynowy i równo rozsmarowujemy.


Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 C - czasem krócej, aż wierzch się ładnie zarumieni

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz