Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

środa, 4 września 2013

Dżem malinowy

Była konfitura, nie może zabraknąć i dżemu:) Przepis zaczerpnęłam STĄD i nie zmieniałam w nim niczego, proporcje są moim zdaniem idealne. Może tylko to, że pasteryzowałam słoiki ok. 15 min w piekarniku.

DŻEM MALINOWY



SKŁADNIKI:

1 kg malin
300 g cukru
3 łyżki wody
 1 opakowania żelfixu


 WYKONANIE:

1. Maliny mieszamy w garnku z żelfixem i wodą i zagotowujemy, pilnując, by się nie przypaliły.

2. Dodajemy cukier i znów zagotowujemy.

3.  Przekładamy do wyparzonych słoików, lekko zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min. w piekarniku nastawionym na 120 stopni.

4. Po tym czasie wyjmujemy słoiczki, dokręcamy mocno i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz