Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 27 września 2013

Kompot z jabłek

Kompot z jabłek to klasyka. Pyszny, słodki i orzeźwiający.

KOMPOT Z JABŁEK


SKŁADNIKI:

1 kg jabłek
2 szklanki cukru
1 l wody
goździki (5 na słoik)\
mięta (kilka listków na słoik)
szczypta cynamonu

WYKONANIE:

1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ósemki i wykrawamy gniazda nasienne.

2. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i cynamon. Zagotowujemy.

3. Jabłka wkładamy do wyparzonych słoików. Między owoce wkładamy listki mięty i goździki. Zalewamy syropem.

4. Pasteryzujemy w piekarniku 15 minut wg instrukcji podanej TUTAJ.


UWAGA!!! Żeby nie marnować skórek, namawiam do zrobienia z nich pysznego, rozgrzewającego SYROPU.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz