KONFITURA MALINOWA
SKŁADNIKI:
(na 6 małych słoiczkow)
1 kg malin
15 łyżek cukru
4 łyżki wody
WYKONANIE:
1. Umyte maliny mieszamy w garnku z cukrem i wodą i smażymy na niewielkim ogniu ok. 15 minut, pilnując, by się nie przypaliły.
2. Przekładamy do wyparzonych słoików (gorących, by nie pękły) i lekko (!) zakręcamy. Wkładamy (gorące!) do nagrzanego do ok. 120 stopni piekarnika i pasteryzujemy ok. 10 min.
* bardzo istotne jest, żeby nie dokręcać nigdy mocno pasteryzowanych słoików, bo mogą wybuchnąć
3. Po tym czasie wyjmujemy słoiczki, dokręcamy mocno i układamy na blacie wyłożonym ręcznikiem kuchennym do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz