LECZO NA ZIMĘ
SKŁADNIKI:
15 czerwonych papryk
3 duże cukinie
12 pomidorów
6 cebul
3 puszki pomidorów
6 łyżek papryki suszonej w płatkach (można pominąć)
3 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
10 kulek ziela angielskiego
6 liści laurowych
WYKONANIE:
1. Paprykę opiekamy w piekarniku aż skórka będzie spieczona i łatwo odejdzie. U
mnie trwa to ok. 45 min w temp. 200 stopni. Nie należy się martwić, że się
spiecze za bardzo. Można pominąć też ten etap, ale po pierwsze unikniemy w
potrawie skóry z papryki, która i tak w trakcie gotowania zejdzie z niej, a po
drugie, taka podpieczona papryka lepiej oddaje swój smak, jest bardziej
wyrazista i aromatyczna.
2. Gorącą paprykę wyjmujemy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kilkucentymetrowe paseczki.
3. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w większą kostkę.
4. Cebulę kroimy w piórka.
5. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
6. W garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy chwilę cebulę.
7. Dodajemy paprykę i smażymy na mocnym ogniu kilka minut, mieszając cały czas.
8. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory (świeże i z puszki razem z zalewą), suszoną paprykę, sól, pieprz, paprykę słodką, zioła prowansalskie, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy.
9. Dodajemy pokrojoną cukinię i pod przykryciem gotujemy ok. 40 min.
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz