Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 27 września 2013

Leczo na zimę

Właściwie powtarzam teraz przepis na leczo, mój ulubiony, wypróbowany i nieskromnie powiem, że doskonały. Tak doskonały, że postanowiłam zapełnić moją spiżarkę zapasem tego wyśmienitego dania. Wcześniejszy przepis jest TU. Ten jest podobny, tylko z większą ilością składników i bez kiełbasy i boczku, które wolę na świeżo podsmażyć i dodać do nich zawartość słoika.

LECZO NA ZIMĘ

SKŁADNIKI:

15 czerwonych papryk
3 duże cukinie
12 pomidorów
6 cebul
3 puszki pomidorów
6 łyżek papryki suszonej w płatkach (można pominąć)
3 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
10 kulek ziela angielskiego
6 liści laurowych

WYKONANIE:

1. Paprykę opiekamy w piekarniku aż skórka będzie spieczona i łatwo odejdzie. U mnie trwa to ok. 45 min w temp. 200 stopni. Nie należy się martwić, że się spiecze za bardzo. Można pominąć też ten etap, ale po pierwsze unikniemy w potrawie skóry z papryki, która i tak w trakcie gotowania zejdzie z niej, a po drugie, taka podpieczona papryka lepiej oddaje swój smak, jest bardziej wyrazista i aromatyczna.

2. Gorącą paprykę wyjmujemy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kilkucentymetrowe paseczki.

3. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w większą kostkę.

4. Cebulę kroimy w piórka.

5. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.

6. W garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy chwilę cebulę.

7. Dodajemy paprykę i smażymy na mocnym ogniu kilka minut, mieszając cały czas.

8. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory (świeże i z puszki razem z zalewą), suszoną paprykę, sól, pieprz, paprykę słodką, zioła prowansalskie, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy.

9. Dodajemy pokrojoną cukinię i pod przykryciem gotujemy ok. 40 min.
10. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w piekarniku ok. 20 min.

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz