Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 27 września 2013

Syrop ze skóry z jabłek

Zawsze obierając jabłka na kompot ciasto czy z innego powodu, skórki wyrzucałam. Chyba większość z nas tak robi. Zmieniło się to, gdy znalazłam TEN przepis. Syrop jaki powstał, jest baaardzo słodki, skoncentrowany a przez dodatek przyprawy do pierników, myślę że będzie idealną bazą pod rozgrzewający napój na zimowe wieczory.

SYROP ZE SKÓRY Z JABŁEK



SKŁADNIKI:

  skórki z 1 kg jabłek 
5 szklanek cukru
      3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      1 łyżka przyprawy do pierników


WYKONANIE:

1. Skórki i kawałki jabłek wraz z gniazdami nasiennymi wrzucamy do garnka z grubym dnem i podlewamy wodą na równo ze skórkami. 

2. Gotujemy do rozgotowania skórek. 

3. Przecedzamy je przez sitko.

4. Do wywaru jaki otrzymaliśmy dodajemy cukier, cukier z wanilią i przyprawę do piernika.

5. Gotujemy na małym ogniu ok. 1-1,5 godziny.

6. Przez lejek przelewamy do słoików i pasteryzujemy w piekarniku wg TEJ instrukcji ok. 15 min.

SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz