SYROP ZE SKÓRY Z JABŁEK
SKŁADNIKI:
skórki z 1 kg jabłek
5 szklanek cukru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka przyprawy do pierników
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka przyprawy do pierników
WYKONANIE:
1. Skórki i kawałki jabłek wraz z gniazdami nasiennymi wrzucamy do garnka z grubym dnem i podlewamy wodą na równo ze skórkami.
2. Gotujemy do rozgotowania skórek.
3. Przecedzamy je przez sitko.
4. Do wywaru jaki otrzymaliśmy dodajemy cukier, cukier z wanilią i przyprawę do piernika.
5. Gotujemy na małym ogniu ok. 1-1,5 godziny.
6. Przez lejek przelewamy do słoików i pasteryzujemy w piekarniku wg TEJ instrukcji ok. 15 min.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz