Przepis znalazłam TUTAJ, troszeczkę go zmieniając.
POMIDORY NA ZUPĘ
SKŁADNIKI:
pomidory w dowolnej ilości
(ja użyłam ok. 5 kg pomidorów z czego wyszło 5 litrowych słoików)
czosnek
(ja użyłam całą małą główkę)
2 garści świeżej bazylii
WYKONANIE:
czosnek
(ja użyłam całą małą główkę)
2 garści świeżej bazylii
WYKONANIE:
1. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
2. Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i szklimy na oliwie.
3. Liście bazylii płuczemy i siekamy.
2. Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i szklimy na oliwie.
3. Liście bazylii płuczemy i siekamy.
4. Ok. 1/3 pomidorów przekrawamy na ćwiartki i wykrawamy środki z pestkami.
5. Pokrojone pomidory wrzucamy do garnka.
6. To co wykroiliśmy ze środka dokładnie przecieramy przez sito i dodajemy do pomidorów.
7. Dodajemy czosnek i bazylię i gotujemy na małym ogniu ok. 30min, pilnując, by się nie przypaliło.
8. W tym czasie pozostałe pomidory kroimy na ćwiartki, usuwając twarde części i ciasno układamy w wyparzonych słoikach.
9. Ugotowane pomidory miksujemy blenderem na mus i gorący wlewamy do słoików (należy pamiętać, by słoiki były jeszcze ciepłe, gdyż mogą popękać)
10. Lekko zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 120 stopni.
11. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, mocno dokręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz