Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

środa, 4 września 2013

Pomidory na zupę

Zupa pomidorowa to obok rosołu ulubiona zupa moich dzieci, zresztą podejrzewam że nie tylko moich. A jak wiadomo, najlepsza to ta ze świeżych, pachnących słońcem pomidorów. Korzystając z tego, że sezon pomidorowy w pełni, zamknęłam je w słoikach i wypuszczę dopiero zimą:)
Przepis znalazłam TUTAJ, troszeczkę go zmieniając.

POMIDORY NA ZUPĘ




SKŁADNIKI:

pomidory w dowolnej ilości
(ja użyłam ok. 5 kg pomidorów z czego wyszło 5 litrowych słoików)

czosnek 
(ja użyłam całą małą główkę)

2 garści świeżej bazylii


WYKONANIE:

1. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

2. Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i szklimy na oliwie.

3. Liście bazylii płuczemy i siekamy.

4. Ok. 1/3 pomidorów przekrawamy na ćwiartki i wykrawamy środki z pestkami.

5. Pokrojone pomidory wrzucamy do garnka.

6. To co wykroiliśmy ze środka dokładnie przecieramy przez sito i dodajemy do pomidorów.

7. Dodajemy czosnek i bazylię i gotujemy na małym ogniu ok. 30min, pilnując, by się nie przypaliło.

8. W tym czasie pozostałe pomidory kroimy na ćwiartki, usuwając twarde części i ciasno układamy w wyparzonych słoikach.

9. Ugotowane pomidory miksujemy blenderem na mus i gorący wlewamy do słoików (należy pamiętać, by słoiki były jeszcze ciepłe, gdyż mogą popękać)

10. Lekko zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 120 stopni.

11. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, mocno dokręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz