KONCENTRAT POMIDOROWY
SKŁADNIKI:
3 kg pomidorów (najlepsze są lima)
3 łyżki cukru
3 łyżki soli
1 cebula (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
1 cebula (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
WYKONANIE:
1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
2. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni na oleju kokosowym lub oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni na oleju kokosowym lub oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Pomidory gotujemy razem z cebulą i czosnkiem w garnku o grubym dnie ok. 1 godzinę.
4. Miksujemy blenderem.
5. Dodajemy sól i cukier i gotujemy ok. 3 godzin. Długość gotowania należy kontrolować. Chodzi o to, by całość odparowała i nabrała gęstości.
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz