Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 27 września 2013

Koncentrat pomidorowy

Esencja lata! Skoncentrowana słodycz pomidorów zamknięta w małych słoiczkach. Idealna baza do zupy pomidorowej, sosu do spaghetti czy innych sosów do mięs. Bardzo aromatyczny słoik:) I prosty, trójkowy skład, z którego wyszło 6 małych słoiczków pomidorowego nieba.

KONCENTRAT POMIDOROWY


SKŁADNIKI:

3 kg pomidorów (najlepsze są lima)
3 łyżki cukru
3 łyżki soli
1 cebula (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

WYKONANIE:

1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.

2. Cebulę kroimy drobno i szklimy na patelni na oleju kokosowym lub oliwie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3. Pomidory gotujemy razem z cebulą i czosnkiem w garnku o grubym dnie ok. 1 godzinę.

4. Miksujemy blenderem.

5. Dodajemy sól i cukier i gotujemy ok. 3 godzin. Długość gotowania należy kontrolować. Chodzi o to, by całość odparowała i nabrała gęstości.

6. Nakładamy gorące do słoików i pasteryzujemy ok. 10-15 minut wg TEJ instrukcji.





SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz