SOS DO SPAGHETTI
SKŁADNIKI:
2 kg pomidorów
3 marchewki
2 szt pietruszki
1 mały seler
1 mały seler
2 cebule
5 ząbków
czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
bazylia
papryka słodka
oregano
ziele
angielskie
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki.
2. Kroimy je w dużą kostkę.
3. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
5. Czosnek obieramy i siekamy.
6. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Oprószamy cukrem, chwilę dusimy.
7. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu, aż
odparuje połowa płynu.
8. Dodajemy starte warzywa, sól i pieprz.
9. Dusimy na małym
ogniu, aż odparuje prawie cały płyn.
10. Pod koniec duszenia sos doprawiamy do smaku
cukrem, oregano,bazylią, papryką i zielem.
11. Gorący sos nakładamy do słoików.
12. Zamykamy je i pasteryzujemy 30 min. wg TEJ instrukcji.
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz