Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 27 września 2013

Sos do spaghetti

Sos do spaghetti inny niż wszystkie. Bardzo w smaku przypomina mi warzywa do ryby po grecku. Przepis znalazłam TUTAJ i na tyle nam zasmakował, że przygotowałam całkiem sporo zapasu ukrytego w słoiczkach:)

SOS DO SPAGHETTI



SKŁADNIKI:

2 kg pomidorów
3 marchewki
2 szt pietruszki
1 mały seler
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
bazylia
papryka słodka
oregano
ziele angielskie
sól
pieprz

WYKONANIE:

1. Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki. 

2. Kroimy je w dużą kostkę.

3. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 

5. Czosnek obieramy i siekamy.

6. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Oprószamy cukrem, chwilę dusimy. 

7. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu, aż odparuje połowa płynu.

8. Dodajemy starte warzywa, sól i pieprz. 

9. Dusimy na małym ogniu, aż odparuje prawie cały płyn. 

10. Pod koniec duszenia sos doprawiamy do smaku cukrem, oregano,bazylią, papryką i zielem.

11. Gorący sos nakładamy do słoików. 

12. Zamykamy je i pasteryzujemy 30 min. wg TEJ instrukcji.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz