Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

sobota, 21 grudnia 2013

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami to nieodzowny element menu wigilijnego. W moim domu kapusta pojawia się rzadko, jednak w tym świątecznym wydaniu smakuje mi wyjątkowo. Dla niektórych może profanacją będzie dodanie pieczarek, jednak , jak wiadomo, o gustach się nie dyskutuje, a my najbardziej lubimy taką wersję, z kapustą, podsmażonymi suszonymi grzybami i podsmażonymi pieczarkami. Polecam gorąco!  

KAPUSTA Z GRZYBAMI



SKŁADNIKI:

40 g grzybów suszonych
400 g pieczarek
500 g kapusty kiszonej cebula
1,5 szklanki wrzątku
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz
oliwa


WYKONANIE:

1. Grzyby gotujemy ok. pół godziny, następnie odcedzamy i kroimy w paski (wywar z gotowania zachowujemy!)

2. Cebulę siekamy.

3. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie.

4. Kapustę siekamy drobno.

5. Cebulę podsmażamy, dodajemy grzyby i pieczarki i smażymy kilka minut.

6. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy podsmażoną cebulę z grzybami, zalewamy wrzątkiem + zalewą z grzybów - w sumie ok. 1,5 szklanki płynu.

7. Dusimy pod przykryciem ok. 45 min. 




SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz