ŚLEDZIE KORZENNE
SKŁADNIKI:*
filety śledziowe solone
cebule
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
goździki
zioła prowansalskie
cytryna
olej słonecznikowy
cebule
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
goździki
zioła prowansalskie
cytryna
olej słonecznikowy
* dokładnych proporcji nie podaję, bo to zależy od ilości śledzi. w każdym razie w słoikach układamy warstwowo: cebula, śledzie, cebula, śledzie, cebula, a pomiędzy tym przyprawy
WYKONANIE:
1. Filety odsączamy z zalewy, zalewamy wodą i moczymy przynajmniej przez godzinę.
2. Odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy w 3-4 cm. paski.
3. Cebulę kroimy w piórka.
4. W słoikach układamy warstwami cebulę, śledzie, cebulę, śledzie, cebulę. Ilość warstw oczywiście zależy od wielkości słoika, ale ważne, by zacząć od cebuli i na niej skończyć.
5. Do każdego słoiczka wkładamy po 1-2 liście laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu oraz goździki - też ok. 4-7 na słoik (w zależności od jego wielkości).
6. Wierzch posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i skrapiamy sokiem z cytryny.
7. Zalewamy całość olejem odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz