RYŻOWA ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ
SKŁADNIKI:
4 filety z kurczaka
2 woreczki ryżu
cebula
1 puszka kukurydzy
3 pomidory
10 dag startejmozarelli
2 woreczki ryżu
cebula
1 puszka kukurydzy
3 pomidory
10 dag startejmozarelli
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki przyprawy gyros
1 łyżeczka bazylii
2 łyżeczki przyprawy gyros
1 łyżeczka bazylii
WYKONANIE:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
2. Filety kroimy w kostkę.
3. Do miseczki wlewamy oliwę, wsypujemy przyprawę do gyrosa i mieszamy. Dodajemy kurczaka, mieszamy całość i wkładamy do lodówki na conajmniej godzinę.
4. Na patelni podsmażamy mięso razem z marynatą przez kilka minut.
5. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu aż się cebula zeszkli.
6. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa.
7. Kukurydzę odsączamy na sitku i dorzucamy na patelnię.
8. Zalewamy 1/4 szklanki wody i dusimy ok. 20 minut.
9. Doprawiamy bazylią.
10. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
11. Wsypujemy do naczynia ryż, na to mięso z dodatkami (razem z wytworzonym sosem), całość posypujemy startym serem.
12. Zapiekamy 20 minut w temp. 180 stopni.
2. Filety kroimy w kostkę.
3. Do miseczki wlewamy oliwę, wsypujemy przyprawę do gyrosa i mieszamy. Dodajemy kurczaka, mieszamy całość i wkładamy do lodówki na conajmniej godzinę.
4. Na patelni podsmażamy mięso razem z marynatą przez kilka minut.
5. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu aż się cebula zeszkli.
6. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa.
7. Kukurydzę odsączamy na sitku i dorzucamy na patelnię.
8. Zalewamy 1/4 szklanki wody i dusimy ok. 20 minut.
9. Doprawiamy bazylią.
10. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
11. Wsypujemy do naczynia ryż, na to mięso z dodatkami (razem z wytworzonym sosem), całość posypujemy startym serem.
12. Zapiekamy 20 minut w temp. 180 stopni.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz