Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

czwartek, 12 grudnia 2013

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Uwielbiam wytrawne tarty. Fajne jest to, że można na nią wrzucić praktycznie wszystko i zawsze wychodzi fantastyczne danie. Tym razem zrobiłam z kurczakiem w mojej ulubionej przyprawie gyros, z pieczarkami i warzywami. Wyszła obłędna w smaku:)
Żeby zaoszczędzić czas, przygotowując kruche ciasto robię z podwójnej ilości składników (i taka ilość ich jest podana poniżej!), a połowę zamrażam. Gdy najdzie mnie znów ochota na tartę, wystarczy że kilka godzin wcześniej ją wyciągnę z zamrażalki - najlepiej wieczorem, by do rana rozmroziła się w lodówce. Przepis na spód tarty znalazłam TU i z czystym sumieniem stwierdzam, że jest idealny.

TARTA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI




SKŁADNIKI:

SPÓD
(składniki na 2 tarty!)

500 g mąki
1 łyżeczka soli
250 g zimnego masła
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody

FARSZ

2 filety z kurczaka
1/2 papryki czerwonej
8 pieczarek
2 łodygi selera naciowego
cebula
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (lub innej do kurczaka)
4 łyżki oliwy z oliwek
masło klarowane
100 g śmietany kremówki
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
10 dag mozzareli

WYKONANIE:

SPÓD

1. Ze wszystkich składników szybko ugniatamy ciasto.

2. Dzielimy na dwie porcje.

3. Z jednej formujemy kulę, wkładamy do woreczka i do zamrażalki.

4. Drugą porcję wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

5. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy od średnicy formy na tartę.

6. Przekładamy na wałku na formę, wałkiem odcinamy brzegi i nakłuwamy gęsto widelcem spód.

7. Na wierzchu ciasta rozkładamy folię do pieczenia i wysypujemy na nią gęsto fasolę lub inne obciążniki, by ciasto nam się nie wybrzuszyło.

8. Pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni, po czym zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy kolejne 15 min. już bez obciążenia.

FARSZ

9. Filety kroimy w kostkę.

10. Do miseczki wlewamy oliwę, wsypujemy przyprawę gyros i wrzucamy pokrojone mięso. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

11. Po tym czasie smażymy na maśle klarowanym przez kilka minut, po czym zdejmujemy z patelni.

12. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy na tłuszcz po kurczaku i smażymy ok.10 min. w międzyczasie doprawiając je solą i pieprzem.

13. Dodajemy posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę i seler w talarki. Smażymy kilka minut aż warzywa zmiękną, jednak będą jeszcze chrupiące.

14. Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i razem smażymy jeszcze 3 minuty.

15. Całość wykładamy na spód tarty.
 
16. W miseczce mieszamy kremówkę, jajka, mąkę i mozzarellę. doprawiamy solą i pieprzem.
 
17. Zalewamy sosem farsz na tarcie.
 
18. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę.





SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz