Żeby zaoszczędzić czas, przygotowując kruche ciasto robię z podwójnej ilości składników (i taka ilość ich jest podana poniżej!), a połowę zamrażam. Gdy najdzie mnie znów ochota na tartę, wystarczy że kilka godzin wcześniej ją wyciągnę z zamrażalki - najlepiej wieczorem, by do rana rozmroziła się w lodówce. Przepis na spód tarty znalazłam TU i z czystym sumieniem stwierdzam, że jest idealny.
TARTA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
SPÓD
(składniki na 2 tarty!)
500 g mąki
1 łyżeczka soli
250 g zimnego masła
2
łyżki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wody
FARSZ
2 filety z kurczaka
1/2 papryki czerwonej
8 pieczarek
2 łodygi selera naciowego
cebula
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (lub innej do kurczaka)
4 łyżki oliwy z oliwek
masło klarowane
100 g śmietany kremówki
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
10 dag mozzareli
1/2 papryki czerwonej
8 pieczarek
2 łodygi selera naciowego
cebula
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (lub innej do kurczaka)
4 łyżki oliwy z oliwek
masło klarowane
100 g śmietany kremówki
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
10 dag mozzareli
WYKONANIE:
SPÓD
1. Ze wszystkich składników szybko ugniatamy ciasto.
2. Dzielimy na dwie porcje.
3. Z jednej formujemy kulę, wkładamy do woreczka i do zamrażalki.
4. Drugą porcję wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
5. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy od średnicy formy na tartę.
6. Przekładamy na wałku na formę, wałkiem odcinamy brzegi i nakłuwamy gęsto widelcem spód.
7. Na wierzchu ciasta rozkładamy folię do pieczenia i wysypujemy na nią gęsto fasolę lub inne obciążniki, by ciasto nam się nie wybrzuszyło.
8. Pieczemy 15 minut w temp. 200 stopni, po czym zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy kolejne 15 min. już bez obciążenia.
FARSZ
9. Filety kroimy w kostkę.
10. Do miseczki wlewamy oliwę, wsypujemy przyprawę
gyros i wrzucamy pokrojone mięso. Wkładamy do lodówki na minimum 1
godzinę.
11. Po tym czasie smażymy na maśle klarowanym przez kilka minut, po
czym zdejmujemy z patelni.
12. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.
Wrzucamy na tłuszcz po kurczaku i smażymy ok.10 min. w międzyczasie doprawiając
je solą i pieprzem.
13. Dodajemy posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w
kostkę i seler w talarki. Smażymy kilka minut aż warzywa zmiękną, jednak będą
jeszcze chrupiące.
14. Dodajemy przygotowane wcześniej mięso i razem smażymy
jeszcze 3 minuty.
15. Całość wykładamy na spód tarty.
16. W miseczce
mieszamy kremówkę, jajka, mąkę i mozzarellę. doprawiamy solą i pieprzem.
17.
Zalewamy sosem farsz na tarcie.
18. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez ok. 1 godzinę.
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz