Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 27 grudnia 2013

Lemon curd - krem cytrynowy

Przepisów na lemon curd jest mnóstwo. Z góry odrzuciłam te na bazie masła, wychodząc z założenia, że krem cytrynowy musi być lekki, delikatny w smaku, orzeźwiający. I TU znalazłam idealny przepis. Polecam do serników, ciast, tartaletek czy do przełożenia ciastek.

LEMON CURD




SKŁADNIKI:

3 cytryny
3 jajka
1 szklanka cukr
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

WYKONANIE:

1. Cytryny dokładnie szorujemy, ścieramy skórkę i wyciskamy z nich sok.

2. Mąkę rozpuszczamy w odrobinie wody.

3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą masę.

4. W większym garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na nim garnek ze składnikami i mieszając cały czas, podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje (nie zagotowujemy).




SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz