SEROMAK
SKŁADNIKI:
1 kg twarogu
4 jajka (3+1)
1 szklanka cukru + 2 łyżki
1 łyżeczka cukru z wanilią
skórka starta z 1 pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
400 g masy makowej
100 g masła
250g ciastek zbożowych
4 jajka (3+1)
1 szklanka cukru + 2 łyżki
1 łyżeczka cukru z wanilią
skórka starta z 1 pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
400 g masy makowej
100 g masła
250g ciastek zbożowych
WYKONANIE:
1. Ciasteczka zbożowe rozdrabniamy blenderem. Można też włożyć je do woreczka i skruszyć za pomocą tłuczka.
2. W rondlu roztapiamy masło i stopniowo dodajemy pokruszone ciastka. Dokładnie mieszamy.
3. Wykładamy masą dokładnie dno formy, ugniatając, by szczelnie ją wypełniła.
4. Wbijamy do miski 3 jajka, dodajemy szklankę cukru, skórkę startą z pomarańczy, ser i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.
5. Odkładamy 3 łyżki masy serowej a całą resztę przekładamy na ciasteczkowy spód.
6. Do osobnego naczynia wkładamy masę makową, dodajemy odłożone 3 łyżki masy serowej, jajko, 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.
7. Masę makową wykładamy na masę serową.
8. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Wkładamy nasz seromak i pieczemy 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik i pozwalamy, by ciasto spokojnie się wystudziło.
9. Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone.
MASA CIASTECZKOWA
MASA SEROWA
MASA MAKOWA
PRZED UPIECZENIEM
GOTOWE :)
SMACZNEGO!!!








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz