Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

czwartek, 19 grudnia 2013

Seromak

Pyszne połączenie sera w pomarańczowej nucie i maku a wszystko na kruchym ciasteczkowym spodzie. Wykonanie nie jest specjalnie czasochłonne a efekt wart wszystkiego. To jedno z niewielu tego typu ciast, które lubię. I niewątpliwie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. A inspirację znalazłam TUTAJ.

SEROMAK




SKŁADNIKI:

1 kg twarogu
4 jajka (3+1)
1 szklanka cukru + 2 łyżki
1 łyżeczka cukru z wanilią
skórka starta z 1 pomarańczy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
400 g masy makowej
100 g masła
250g ciastek zbożowych

WYKONANIE:

1. Ciasteczka zbożowe rozdrabniamy blenderem. Można też włożyć je do woreczka i skruszyć za pomocą tłuczka.

2. W rondlu roztapiamy masło i stopniowo dodajemy pokruszone ciastka. Dokładnie mieszamy.

3. Wykładamy masą dokładnie dno formy, ugniatając, by szczelnie ją wypełniła.

4. Wbijamy do miski 3 jajka, dodajemy szklankę cukru, skórkę startą z pomarańczy, ser i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.

5. Odkładamy 3 łyżki masy serowej a całą resztę przekładamy na ciasteczkowy spód.

6. Do osobnego naczynia wkładamy masę makową, dodajemy odłożone 3 łyżki masy serowej, jajko, 2 łyżki cukru i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy.

7. Masę makową wykładamy na masę serową.

8. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Wkładamy nasz seromak i pieczemy 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik i pozwalamy, by ciasto spokojnie się wystudziło.

9. Ciasto najlepiej smakuje mocno schłodzone.


MASA CIASTECZKOWA

MASA SEROWA

MASA MAKOWA

 PRZED UPIECZENIEM

GOTOWE :)


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz