BABKA ORKISZOWO-DYNIOWA
MUFFINY ORKISZOWO-DYNIOWE
SKŁADNIKI:
200 g puree z dyni
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
1 łyżka octu
3 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczanej
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
1 łyżka octu
3 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczanej
WYKONANIE:
1. Mieszamy osobno składniki mokre (puree, wodę, olej, ocet) i suche (mąkę,
cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir,
sodę).
2. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż się połączą.
3. Wlewamy do keksówki lub foremki na muffiny. Ja używam silikonowych, wiec ani nie natłuszczam ich, ani nie wykładam papilotkami, jednak jeśli jest taka konieczność, oczywiście nie pomijamy tego etapu.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 min. babkę i ok. 30 min. muffiny (do suchego patyczka).
2. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż się połączą.
3. Wlewamy do keksówki lub foremki na muffiny. Ja używam silikonowych, wiec ani nie natłuszczam ich, ani nie wykładam papilotkami, jednak jeśli jest taka konieczność, oczywiście nie pomijamy tego etapu.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 min. babkę i ok. 30 min. muffiny (do suchego patyczka).
SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz