Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

wtorek, 3 grudnia 2013

Babka orkiszowo-dyniowa lub muffinki orkiszowo-dyniowe

Ponieważ mam całkiem pokaźną ilość słoiczków z dyniowym puree, postanowiłam wypróbować coś nowego z nim stworzyć. Znalazłam TU bardzo fajny przepis na babkę, nieznacznie go zmieniłam, ale że ciasta mi wyszło z niego całkiem sporo jak na moją keksówkę, resztę wykorzystałam do zrobienia muffinek, których też wyszło mi aż 13.

BABKA ORKISZOWO-DYNIOWA
MUFFINY ORKISZOWO-DYNIOWE



SKŁADNIKI:

200 g puree z dyni
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
1 łyżka octu
3 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczanej


WYKONANIE:

1. Mieszamy osobno składniki mokre (puree, wodę, olej, ocet) i suche (mąkę, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, sodę).

2. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, aż się połączą.

3. Wlewamy do keksówki lub foremki na muffiny. Ja używam silikonowych, wiec ani nie natłuszczam ich, ani nie wykładam papilotkami, jednak jeśli jest taka konieczność, oczywiście nie pomijamy tego etapu.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 min. babkę i ok. 30 min. muffiny (do suchego patyczka).






SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz