Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 1 grudnia 2013

Lasagne bolognese z pieczarkami

Lasagna jest daniem, którego przedstawiać nie trzeba. Potrawa pochodząca z Włoch, której bazą są płaty obgotowanego makaronu przekładanego - w tym przypadku - sosem bolognese z pieczarkami, sosem beszamelowym i serem mozzarella. 

LASAGNE BOLOGNESE Z PIECZARKAMI



SKŁADNIKI:

15 płatów makaron lasagne
200 g mozzarella


SOS BOLOŃSKI

500 g mięsa mielonego
8 pieczarek
1 cebula
4 ząbki czosnku
150 g boczku
1  marchewka
2 łodygi selera naciowego
200 ml wina czerwonego
1 puszka passaty pomidorowej
4 łyżki koncentratu pomidorowego
250 ml bulionu
sól
pieprz

SOS BESZAMELOWY

4 łyżki masła
3 łyżki mąki
650 ml mleka
sok z połowy cytryny
sól
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz

WYKONANIE:

SOS BOLOŃSKI

1. Na oliwie podsmażamy boczek, dodajemy posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek.

2. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy na patelnię. Smażymy chwilę.

3. Na tarce ścieramy marchewkę i łodygi selera. Ja zazwyczaj siekam je blenderem. Dodajemy na patelnię i obsmażamy.

4. Partiami dodajemy mięso. Smażymy aż stanie się grudkowate.

5. Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i dodajemy do mięsa.

6. Dolewamy wino i passatę.

7. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny.

SOS BESZAMELOWY

8. Na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie ubijaczką, aż znikną grudki.

9. Stopniowo dolewamy mleko, mieszając cały czas. Najlepiej najpierw dolewać po łyżce, później można większymi partiami. Dotujemy kilka minut na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

LASAGNE

10. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 4 min. Najlepiej gotować osobno każdy płat, mamy pewność wtedy, że się nie poskleja.

11. Żaroodporną formę smarujemy oliwą.

12. Wlewamy trochę mniej niż połowę sosu beszamelowego, na to układamy pierwszą warstwę makaronu.

13. Na makaron dajemy połowę sosu bolońskiego i posypujemy 1/3 startego sera.

14. Kolejne warstwy to znowu makaron, reszta sosu bolońskiego, 1/3 sera, makaron, reszta sosu beszamelowego i reszta sera.

15. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz