LASAGNE BOLOGNESE Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
15 płatów makaron lasagne
200 g mozzarella
200 g mozzarella
SOS BOLOŃSKI
500 g mięsa mielonego
8 pieczarek
1 cebula
4 ząbki czosnku
150
g boczku
1 marchewka
2
łodygi selera naciowego
200 ml wina czerwonego
1 puszka passaty pomidorowej
4 łyżki
koncentratu pomidorowego
250 ml bulionu
sól
pieprz
SOS BESZAMELOWY
4 łyżki masła
3 łyżki
mąki
650 ml mleka
650 ml mleka
sok z połowy cytryny
sól
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
pieprz
WYKONANIE:
SOS BOLOŃSKI
1. Na oliwie podsmażamy boczek, dodajemy posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek.
2. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy na patelnię. Smażymy chwilę.
3. Na tarce ścieramy marchewkę i łodygi selera. Ja zazwyczaj siekam je blenderem. Dodajemy na patelnię i obsmażamy.
4. Partiami dodajemy mięso. Smażymy aż stanie się grudkowate.
5. Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i dodajemy do mięsa.
6. Dolewamy wino i passatę.
7. Doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godziny.
SOS BESZAMELOWY
8. Na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie ubijaczką, aż znikną grudki.
9. Stopniowo dolewamy mleko, mieszając cały czas. Najlepiej najpierw dolewać po łyżce, później można większymi partiami. Dotujemy kilka minut na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
LASAGNE
10. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 4 min. Najlepiej gotować osobno każdy płat, mamy pewność wtedy, że się nie poskleja.
11. Żaroodporną formę smarujemy oliwą.
12. Wlewamy trochę mniej niż połowę sosu beszamelowego, na to układamy pierwszą warstwę makaronu.
13. Na makaron dajemy połowę sosu bolońskiego i posypujemy 1/3 startego sera.
14. Kolejne warstwy to znowu makaron, reszta sosu bolońskiego, 1/3 sera, makaron, reszta sosu beszamelowego i reszta sera.
15. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz