Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

czwartek, 13 czerwca 2013

Leczo z cukinią

Dziś coś, co chodziło za mną od dawna. Pyszne i aromatyczne. Węgierskie leczo jest robione na bazie świeżej papryki i pomidorów, w Polsce często dodaje się cukinię i właśnie takie uwielbiam. Zazwyczaj używam dwóch rodzajów papryki, żółtej i czerwonej, tym razem jednak postawiłam tylko na czerwoną. Nieskromnie stwierdzam, że wyszło fantastyczne:)

LECZO Z CUKINIĄ



SKŁADNIKI:

1 cukinia (duża) 
5 papryk czerwonych
2 cebule
4 pomidory
1 puszka pomidorów bez skórki
ok. 40 dag kiełbasy śląskiej (lub innej)
10 dag boczku wędzonego
sól
pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki papryki czerwonej w płatkach
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
masło klarowane


WYKONANIE:
1. Paprykę opiekamy w piekarniku aż skórka będzie spieczona i łatwo odejdzie. U mnie trwa to ok. 45 min w temp. 200 stopni. Nie należy się martwić, że się spiecze za bardzo. Można pominąć też ten etap, ale po pierwsze unikniemy w potrawie skóry z papryki, która i tak w trakcie gotowania zejdzie z niej, a po drugie, taka podpieczona papryka lepiej oddaje swój smak, jest bardziej wyrazista i aromatyczna.

2. Gorącą paprykę wyjmujemy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kilkucentymetrowe paseczki.

3. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w większą kostkę.

4. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki a cebulę w piórka.

5. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.

6. W garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy chwilę cebulę.

7. Dodajemy boczek, po chwili kiełbasę.

8. Gdy boczek ładnie się wytopi, dodajemy paprykę i smażymy na mocnym ogniu kilka minut, mieszając cały czas.

9. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory (świeże i z puszki razem z zalewą), suszoną paprykę, sól, pieprz, paprykę słodką, zioła prowansalskie, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy.

10. Dodajemy pokrojoną cukinię i pod przykryciem gotujemy ok. 40 min.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz