LECZO Z CUKINIĄ
SKŁADNIKI:
1 cukinia (duża)
5 papryk czerwonych
2 cebule
4 pomidory
1 puszka pomidorów bez skórki
ok. 40 dag kiełbasy śląskiej (lub innej)
10 dag boczku wędzonego
sól
pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki papryki czerwonej w płatkach
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 cebule
4 pomidory
1 puszka pomidorów bez skórki
ok. 40 dag kiełbasy śląskiej (lub innej)
10 dag boczku wędzonego
sól
pieprz
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki papryki czerwonej w płatkach
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
masło klarowane
WYKONANIE:
1. Paprykę opiekamy w piekarniku aż skórka będzie spieczona i łatwo odejdzie. U
mnie trwa to ok. 45 min w temp. 200 stopni. Nie należy się martwić, że się
spiecze za bardzo. Można pominąć też ten etap, ale po pierwsze unikniemy w
potrawie skóry z papryki, która i tak w trakcie gotowania zejdzie z niej, a po
drugie, taka podpieczona papryka lepiej oddaje swój smak, jest bardziej
wyrazista i aromatyczna.
2. Gorącą paprykę wyjmujemy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kilkucentymetrowe paseczki.
3. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w większą kostkę.
4. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki a cebulę w piórka.
5. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
6. W garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy chwilę cebulę.
7. Dodajemy boczek, po chwili kiełbasę.
8. Gdy boczek ładnie się wytopi, dodajemy paprykę i smażymy na mocnym ogniu kilka minut, mieszając cały czas.
9. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory (świeże i z puszki razem z zalewą), suszoną paprykę, sól, pieprz, paprykę słodką, zioła prowansalskie, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy.
10. Dodajemy pokrojoną cukinię i pod przykryciem gotujemy ok. 40 min.
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz