Sezon na dynię właściwie już się kończy, więc teraz chyba ostatni dzwonek, by przygotować dyniową bazę do wielu pysznych potraw i zamknąć ją w słoiku.
Puree można robić na dwa sposoby - gotując lub opiekając dynię w piekarniku. W wersji gotowanej będzie bardziej wodniste, nawet jeśli ją odsączymy. W wersji pieczonej chyba lepsze, bardziej wyraziste w smaku.
Gotując dynię, warto wrzucić do niej laskę wanilii, nabierze wówczas fajnego aromatu, przez co potrawy do których bazą będzie nasze puree również będą ciekawsze.
PUREE Z DYNI
SKŁADNIKI:
dynia
woda (w wersji gotowanej)
laski cynamonu po jednej na dynię - opcjonalnie (w wersji gotowanej)
WYKONANIE:
wersja gotowana
1. Dynię obieramy ze skórki i usuwamy środek.
2. Kroimy w
kilkucentymetrowe kawałki i wrzucamy do garnka.
3. Zalewamy wodą (ok. pół szklanki,
szklanka - zależy od ilości, by przykryła dno). Dodajemy laski cynamonu (opcjonalnie)
4. Gotujemy 30-60 min (w
zależności od ilości) do czasu aż będzie miękka i będzie się rozpadać.
5. Miksujemy blenderem.
6. Jeśli zbyt wodnista - odsączamy na sitku.
7. Przekładamy do słoików i
pasteryzujemy 30 min w piekarniku wg TEJ instrukcji.
wersja pieczona
1. Dynię kroimy na
kawałki, usuwamy środek i wykładamy na blasze (ze skórką).
2. Pieczemy ok. 30 min
aż będzie bardzo miękka.
3. Usuwamy skórę.
4. Miksujemy blenderem i pasteryzujemy w
słoikach.
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz