Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

sobota, 16 listopada 2013

Puree z dyni - klasyczne lub z cynamonem



Sezon na dynię właściwie już się kończy, więc teraz chyba ostatni dzwonek, by przygotować dyniową bazę do wielu pysznych potraw i zamknąć ją w słoiku.
Puree można robić na dwa sposoby - gotując lub opiekając dynię w piekarniku. W wersji gotowanej będzie bardziej wodniste, nawet jeśli ją odsączymy. W wersji pieczonej chyba lepsze, bardziej wyraziste w smaku.
Gotując dynię, warto wrzucić do niej laskę wanilii, nabierze wówczas fajnego aromatu, przez co potrawy do których bazą będzie nasze puree również będą ciekawsze.

PUREE Z DYNI

SKŁADNIKI:

dynia
woda (w wersji gotowanej)
laski cynamonu po jednej na dynię - opcjonalnie (w wersji gotowanej)

WYKONANIE:

wersja gotowana

1. Dynię obieramy ze skórki i usuwamy środek. 

2. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i wrzucamy do garnka. 

3. Zalewamy wodą (ok. pół szklanki, szklanka - zależy od ilości, by przykryła dno). Dodajemy laski cynamonu (opcjonalnie)

4. Gotujemy 30-60 min (w zależności od ilości) do czasu aż będzie miękka i będzie się rozpadać.

5. Miksujemy blenderem. 

6. Jeśli zbyt wodnista - odsączamy na sitku. 

7. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 30 min w piekarniku wg TEJ instrukcji.

wersja pieczona
 
1. Dynię kroimy na kawałki, usuwamy środek i wykładamy na blasze (ze skórką). 

2. Pieczemy ok. 30 min aż będzie bardzo miękka. 

3. Usuwamy skórę. 

4. Miksujemy blenderem i pasteryzujemy w słoikach.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz