Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

czwartek, 23 maja 2013

Grillowane szparagi



Sezon na szparagi w pełni, więc wykorzystuję ten okres i stanowią one niemal codzienny element w mojej kuchni. Gotowane w wodzie, na parze, w piekarniku, jako dodatek do zup, sałatek, zapiekanek. A najbardziej chyba smakują mi smażone na grillowej patelni, są idealnie chrupiące i cudownie aromatyczne.

GRILLOWANE SZPARAGI



1. Szparagi myjemy, suszymy i odłamujemy zdrewniałą końcówkę.

2. Jeśli są grube, obieraczką do warzyw zeskrobujemy skórkę.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Najlepiej używać atomizera, gdyż naprawdę potrzebnych jest tylko kilka kropelek tłuszczu.

4. Smażymy szparagi na dużym ogniu ok. 5 min, ruszając kilka razy patelnią, by szparagi się po niej przeturlały i równomiernie usmażyły.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz