Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

sobota, 4 maja 2013

Gulasz wołowy z warzywami

Aromatyczne mięsko i chrupiące warzywa. Robi się praktycznie samo i smakuje wybornie. Nic dodać, nic ująć:)
Przepis po małej modyfikacji zaczerpnęłam STĄD.

GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI


SKŁADNIKI:
500g wołowiny
1 seler (korzeń)
3 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
500ml rosołu wołowego
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
1 puszka pomidorów
2 łyżki suszonej papryki w płatkach
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano
masło klarowane

WYKONANIE:

1. Mięso płuczemy, czyścimy z błon i kroimy w kostkę.

2. Korzeń selera kroimy w kostkę, marchew i seler naciowy w plasterki, cebulę w piórka, czosnek wyciskamy.

3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy mięso kilka minut aż się zarumieni.

4. Dodajemy cebulę, po chwili czosnek i smażymy kolejnych kilka minut.

5. Dodajemy pozostałe warzywa, mieszamy.

6. Wlewamy rosół, wino i pomidory razem z sokiem.

7. Dodajemy paprykę w płatkach, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Mieszamy.

8. Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Jeśli sosu jest zbyt dużo, redukujemy go, zdejmując pokrywkę i gotując na otwartej patelni ok. 15  min.

9. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę i oregano.

10. Gotujemy jeszcze kilka minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz