Przepis po małej modyfikacji zaczerpnęłam STĄD.
GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
500g wołowiny
1 seler (korzeń)
3 łodygi selera naciowego
2 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
500ml rosołu wołowego
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
1 puszka pomidorów
2 łyżki suszonej papryki w płatkach
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano
masło klarowane
WYKONANIE:
1. Mięso płuczemy, czyścimy z błon i kroimy w kostkę.
2. Korzeń selera kroimy w kostkę, marchew i seler naciowy w plasterki, cebulę w piórka, czosnek wyciskamy.
3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy mięso kilka minut aż się zarumieni.
4. Dodajemy cebulę, po chwili czosnek i smażymy kolejnych kilka minut.
5. Dodajemy pozostałe warzywa, mieszamy.
6. Wlewamy rosół, wino i pomidory razem z sokiem.
7. Dodajemy paprykę w płatkach, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Mieszamy.
8. Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Jeśli sosu jest zbyt dużo, redukujemy go, zdejmując pokrywkę i gotując na otwartej patelni ok. 15 min.
9. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę i oregano.
10. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz