Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

wtorek, 28 maja 2013

Kruche paluszki z kminkiem

Absolutnie kruche, wytrawne, jak dla mnie rewelacyjne w smaku. Nie mają w sobie cukru, a właśnie dodatek kminku sprawia, że są takie wyjątkowe. Są idealnym dodatkiem np. do piwa, ale i polecam tym, którzy ograniczają spożywanie słodkości. No i można ich zjeść naprawdę sporo:)

KRUCHE PALUSZKI Z KMINKIEM


SKŁADNIKI:

250 g mąki
80 g masła
2 żółtka
100 g śmietany
10 g kminku
sól
  0,5 opakowania proszku do pieczenia

WYKONANIE:

1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, żółtka, kminek i sól wyrabiamy, dodając stopniowo śmietanę.

2. Na blacie formujemy cienki wałeczek grubości małego paca, który następnie dzielimy na paluszki długości 8-10 cm.

3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.





SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz