TARTA ZE SZPARAGAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
150 g mąki pszennej
120 g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
500 g szparagów zielonych
zielona cebulka
100 g śmietany kremówki
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
zielona cebulka
100 g śmietany kremówki
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
pomidorki
koktajlowe
sól
sól
pieprz
WYKONANIE:
1. Wyrabiamy ciasto z podanych składników i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
2. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, jeśli są grube to obieramy jakieś 2-3 cm od końca. Przekrawamy je na pół i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie a następnie odcedzamy.
3. Umytą cebulkę drobno siekamy.
4. Pomidorki przekrawamy na pół.
5. Śmietanę kremówkę mieszamy z jajkami, mąką, solą i pieprzem.
6. Rozwałkowujemy ciasto na podsypanym mąką blacie, by uzyskać placek większy od formy (musimy pamiętać wysokich brzegach!) i na wałku przenosimy do formy a następnie odcinamy nadmiar ciasta (najlepiej wałkiem).
7. Na ciasto wysypujemy cebulkę, układamy szparagi i pomidorki.
8. Całość zalewamy masą śmietanową.
9. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz