Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

czwartek, 23 maja 2013

Tarta ze szparagami

Uwielbiam wytrawne tarty, a ta wyjątkowo mi smakowała. Bardzo dobre kruche ciasto i rewelacyjne w smaku nadzienie. A ten świetny przepis, znalazłam TU, nieznacznie go tylko zmieniłam.

TARTA ZE SZPARAGAMI




SKŁADNIKI NA CIASTO:

150 g mąki pszennej
120 g masła 
1 jajko
1 łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

500 g szparagów zielonych
zielona cebulka
100 g śmietany kremówki
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej 
pomidorki koktajlowe
sól 
pieprz

WYKONANIE:

1. Wyrabiamy ciasto z podanych składników i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.

2. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, jeśli są grube to obieramy jakieś 2-3 cm od końca. Przekrawamy je na pół i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie a następnie odcedzamy.

3. Umytą cebulkę drobno siekamy.

4. Pomidorki przekrawamy na pół.

5. Śmietanę kremówkę mieszamy z jajkami, mąką, solą i pieprzem.

6. Rozwałkowujemy ciasto na podsypanym mąką blacie, by uzyskać placek większy od formy (musimy pamiętać  wysokich brzegach!) i na wałku przenosimy do formy a następnie odcinamy nadmiar ciasta (najlepiej wałkiem).

7. Na ciasto wysypujemy cebulkę, układamy szparagi i pomidorki.

8. Całość zalewamy masą śmietanową.

9. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.




SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz