Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

sobota, 4 maja 2013

Tort budyniowo-śmietankowy z truskawkami

Tort, który upiekłam na imprezę urodzinową mojego syna dla dzieci z przedszkola. Ponieważ gości było sporo a zależało mi, żeby każdy dostał kawałek takiego samego tortu, upiekłam go x 3. Wyszedł chyba całkiem nieźle, bo goście się zachwycali - tak dzieci jak i rodzice. Lekki, słodki (ale nie mdły), ze sporą warstwą galaretki z truskawkami i śmietaną wzbogaconą białą czekoladą. Pyszny!






Składniki, jakie podaję niżej, pasują do formy o wymiarach 33x22cm (dokładnie takiej, jak na zdjęciu powyżej - czerwonej).

SKŁADNIKI:

BISZKOPT
3 jajka
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna łyżka octu

MASA BUDYNIOWA
2 budynie waniliowe
3/4 l mleka
1 kostka masła - w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka mleka

MASA ŚMIETANOWA
1 biała czekolada
250ml śmietany kremówki
1 śmietana "śnieżka"
1 śmietanfix

POZOSTAŁE
2 galaretki truskawkowe
400g truskawek (mogą być mrożone)
dżem truskawkowy
1/2 szklanki wody
sok z 1 cytryny


WYKONANIE:

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilę jeszcze ubijamy.

2. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, mieszamy, dodajemy do białek i ubijamy razem.

3. Do masy dodajemy obie mąki i mieszamy aż do dokładnego połączenia składników.

4. Dno foremki wykładamy papierem. Ja najbardziej lubię silikonowe foremki, nie trzeba smarować, ciasto równo wypełnia formę i pięknie odchodzi. A już rewelacją jest dla mnie forma silikonowa z obręczą, która ułatwia przenoszenie płynnej zawartości bez ryzyka wylania.

5. Pieczemy w 180 stopniach ok. 35 minut.

6. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, wieczorem i zostawić na noc w piekarniku.


7. Przygotowujemy galaretki wg instrukcji na opakowaniu, używając do rozpuszczenia dwóch galaretek 750ml wrzątku (czyli o 1 szklankę mniej niż podane na opakowaniu). Zostawiamy do ostudzenia (w tym czasie przygotowujemy masę budyniową)


8. Budynie przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając cały czas by się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia.

9. Z masła (w temperaturze pokojowej!), cukru pudru i cukru waniliowego kręcimy puszysty krem.

10. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy.

11. Pod koniec miksowania dodajemy łyżkę mleka, przez co masa nabierze większej puszystości i znikną ewentualne grudki (w razie potrzeby można dodać 2 łyżki mleka, ale raczej nie więcej, gdyż masa nie może być zbyt rzadka).

12. Nasączamy biszkopt sokiem z cytryny wymieszanym z połową szklanki wody, nie zapominając o brzegach ciasta, które zazwyczaj są twardsze.

13. Smarujemy biszkopt warstwą dżemu truskawkowego.

14. Na wierzch wykładamy masę budyniową wyrównując wierzch.

15. Na masie układamy pokrojone w ćwiartki truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.

16. Całość wkładamy do lodówki.


17. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

17. Kremówkę ubijamy, w połowie ubijania dodajemy "śnieżkę" i śmietanfix.

18. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.

19. Całość wykładamy na zastygniętą galaretkę.

20. Dekorujemy wg fantazji:)

SMACZNEGO!!!



EDIT:

Ostatnio zrobiłam wg tego przepisu tort brzoskwiniowy na urodziny mojego najstarszego syna. Zamiast elementów truskawkowych użyłam dżemu brzoskwiniowego, galaretek brzoskwiniowych i brzoskwiń z puszki. Wyszedł równie pyszny, tyle że chyba dużo słodszy:)


SMACZNEGO PO RAZ DRUGI!!!  :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz