HERBATNIKOWIEC
SKŁADNIKI:
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
ok. 20 dag herbatników
ok. 20 dag herbatników w polewie czekoladowej
1/2 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 opakowania galaretki malinowej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
ok. 20 dag herbatników
ok. 20 dag herbatników w polewie czekoladowej
1/2 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 opakowania galaretki malinowej
WYKONANIE:
1. Mleko w puszce wkładamy do garnka i gotujemy ok. 3 godziny.
2.. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy. Moja ma wymiary 33x22cm.
4. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
5. Lekko ostudzony karmel wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy równo.
6. Na karmel wykładamy warstwę herbatników (bez polewy).
7. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.
8. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.
9. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.
10. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki.
11. Na śmietanę wykładamy warstwę herbatników w polewie czekoladowej.
12. Ciasto wkładamy do lodówki.
13. Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch naszego ciasta.
14. Całość najlepiej włożyć do lodówki na ok. 24 godziny.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz