Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 24 maja 2013

Herbatnikowiec

Coś dla amatorów słodkości. Słodki karmel, słodka śmietanka i herbatniki w polewie czekoladowej. Rewelacyjny dodatek do kawy albo pomysł na imprezę rodzinną - goście będą zachwyceni. Dobrze jest ciasto przygotować dzień wcześniej, żeby herbatniki straciły swą kruchość. A przepis wyszukałam TU.

HERBATNIKOWIEC


SKŁADNIKI:

4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
ok. 20 dag herbatników
ok. 20 dag herbatników w polewie czekoladowej
1/2 l śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
2 opakowania galaretki malinowej

WYKONANIE:

1. Mleko w puszce wkładamy do garnka i gotujemy ok. 3 godziny.

2.. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.

3. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy. Moja ma wymiary 33x22cm.

4. Pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

5. Lekko ostudzony karmel wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy równo.

6. Na karmel wykładamy warstwę herbatników (bez polewy).

7. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.

8. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem.

9. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę.

10. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki.

11. Na śmietanę wykładamy warstwę herbatników w polewie czekoladowej.

12. Ciasto wkładamy do lodówki.

13. Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch naszego ciasta.

14. Całość najlepiej włożyć do lodówki na ok. 24 godziny.





SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz