Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 11 października 2013

Bruchietta z awokado

Bruchietta to wspaniała włoska przystawka, lekko tostowana grzanka nasączona dobrą oliwą, z czosnkiem i pomidorami, tu z dodatkiem awokado. Świetna przekąska na przyjęcia lub pomysł na smaczną kolację. Pierwszy raz jadłam ją w wykonaniu mojej Siostry a gdy ją sama zaserwowałam gościom, byli zachwyceni.

BRUCHIETTA Z AWOKADO



SKŁADNIKI:

bagietka lub baton pszenny
4 pomidory
2 awokado
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek extra virgin
sok z cytryny

Powyższe składniki są na większą ilość kanapek, oczywiście można je modyfikować wg potrzeb.


WYKONANIE:

1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę usuwając środki z pestkami.

2. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, by nie zbrązowiało.

3. Czosnek przeciskamy przez praskę.

4. Pomidory, czosnek i awokado mieszamy w miseczce.

5. Bagietkę lub baton kroimy na kromki.

6. Oliwę wlewamy na płaski talerzyk i maczamy w niej pieczywo.

7. Na wierzch nakładamy farsz i układamy na blasze.

8.Podpiekamy w piekarniku nastawionym na 180 stopni aż bułka ładnie się zarumieni.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz