Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

sobota, 5 października 2013

Dżem skandynawski

Dlaczego skandynawski? Nie wiem. Nie wie też tego autorka przepisu, która wstawiła go TU. W jednym jesteśmy zgodne - jest świetny! A co ważne również, nie dodaje się do niego cukru, nie ma takiej potrzeby.

DŻEM SKANDYNAWSKI




SKŁADNIKI:

1 kg jabłek
1 kg gruszek
1 kg śliwek

WYKONANIE:

1. Myjemy wszystkie owoce i suszymy.

2. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.

3. Śliwki drylujemy.

4. Wszystkie owoce wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i na małym ogniu pod przykryciem rozgotowujemy.

5. Partiami przekładamy na patelnię i podsmażamy.

6. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 20 minut wg TEJ metody.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz