Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

poniedziałek, 7 października 2013

Ciastka francuskie ze śliwkami

Tego typu ciastka można przygotować chyba ze wszystkimi owocami, przepis już podawałam używając wówczas truskawek i rabarbaru, ale przypomnę go. Zresztą to chyba najszybszy sposób na ekspresowe wyczarowanie czegoś słodkiego, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco albo gdy wpadną niezapowiedziani goście. Co jak co, ale ciasto francuskie w lodówce mam zawsze.

CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI


SKŁADNIKI:

1 płat ciasta francuskiego
ok. 1/2 kg śliwek (najlepiej węgierek)
cukier trzcinowy

WYKONANIE:

1. Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki.

2.  Ciasto kroimy na kwadraty o boku ok. 5 cm i nakłuwamy widelcem. *

3. Na każdy kwadracik kładziemy połówkę śliwki (środkiem do góry) i posypujemy cukrem trzcinowym.

4. Pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 200 stopni.

*Jeśli ktoś lubi, może zrobić większe kwadraty, wówczas można na jednym położyć kilka połówek owoców. Ja osobiście wolę takie małe, niemal na jeden kęs:)




SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz