Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

poniedziałek, 7 października 2013

Ciasto 3 bit

Pyszne i baaardzo słodkie ciasto na zimno na herbatnikach maślanych. Słodycz kajmaku i masy budyniowej przełamana jest lekko kwaśną masą śmietankową. Masę kajmakową oczywiście można kupić już gotową, jednak polecam przygotować ją samemu, różnica jest ogromna. Wystarczy gotować puszkę mleka skondensowanego słodzonego na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 4 godzin, wystudzić i otrzymamy fenomenalny w smaku słodki karmel.
Przepis znalazłam TU, jednak zmodyfikowałam go, robiąc masę budyniową wg mojego ulubionego i wypróbowanego przepisu.

CIASTO 3 BIT




SKŁADNIKI:

  400 g herbatników maślanych
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
3/4 l mleka (do gotowania budyniu)
1 łyżka mleka (do masy budyniowej)
200ml mleka (do ubicia śnieżki)
2 torebki budyniu waniliowego
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 torebka galaretki cytrynowej
1 śnieżka
kilka kostek czekolady gorzkiej

WYKONANIE:

1. Mleko skondensowane gotujemy w puszce na wolnym ogniu około 3-4 godzin. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i wystudzone przechować w lodówce.

2. Na blachę wykładamy jedną warstwę herbatników.

3. Na herbatniki wykładamy masę karmelową i równo rozsmarowujemy.

4. Kolejna warstwa to znów herbatniki.

5.  Budynie przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 3/4 l mleka, mieszając cały czas, by się nie przypaliły. Odstawiamy do ostygnięcia.

6. Z masła (w temperaturze pokojowej!), cukru pudru i cukru waniliowego kręcimy puszysty krem.

7. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy.

8. Pod koniec miksowania dodajemy łyżkę mleka, przez co masa nabierze większej puszystości i znikną ewentualne grudki (w razie potrzeby można dodać 2 łyżki mleka, ale raczej nie więcej, gdyż masa nie może być zbyt rzadka).

9. Wystudzoną masę budyniową przekładamy na herbatniki.

10. Na wierzch układamy trzecią warstwę ciastek.

11. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.

12. 200ml mleka miksujemy ze śnieżką. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po łyżce schłodzonej galaretki, cały czas miksując.

13. Pianę wykładamy na ciasto i wyrównujemy.

14. Na wierzch ścieramy na średniej tarce gorzką czekoladę.

15. Całość wkładamy do lodówki.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz