Przepis znalazłam TU, jednak zmodyfikowałam go, robiąc masę budyniową wg mojego ulubionego i wypróbowanego przepisu.
CIASTO 3 BIT
SKŁADNIKI:
400 g herbatników maślanych
1 puszka mleka skondensowanego
słodzonego
3/4 l mleka (do gotowania budyniu)
1 łyżka mleka (do masy budyniowej)
200ml mleka (do ubicia śnieżki)
2 torebki budyniu waniliowego
1
kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z
prawdziwą wanilią
1 torebka galaretki
cytrynowej
1 śnieżka
kilka kostek czekolady gorzkiej
WYKONANIE:
1. Mleko skondensowane gotujemy w puszce na wolnym ogniu około 3-4 godzin.
Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i wystudzone przechować w lodówce.
2. Na blachę wykładamy jedną warstwę herbatników.
3. Na herbatniki wykładamy masę karmelową i równo rozsmarowujemy.
4. Kolejna warstwa to znów herbatniki.
5. Budynie przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając 3/4 l mleka, mieszając cały czas, by się nie przypaliły. Odstawiamy do ostygnięcia.
6. Z masła (w temperaturze pokojowej!), cukru pudru i cukru waniliowego kręcimy puszysty krem.
7. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy.
8. Pod koniec miksowania dodajemy łyżkę mleka, przez co masa nabierze większej puszystości i znikną ewentualne grudki (w razie potrzeby można dodać 2 łyżki mleka, ale raczej nie więcej, gdyż masa nie może być zbyt rzadka).
6. Z masła (w temperaturze pokojowej!), cukru pudru i cukru waniliowego kręcimy puszysty krem.
7. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy.
8. Pod koniec miksowania dodajemy łyżkę mleka, przez co masa nabierze większej puszystości i znikną ewentualne grudki (w razie potrzeby można dodać 2 łyżki mleka, ale raczej nie więcej, gdyż masa nie może być zbyt rzadka).
9. Wystudzoną masę budyniową przekładamy na
herbatniki.
10. Na wierzch układamy trzecią warstwę ciastek.
11. Galaretkę
rozpuszczamy w szklance gorącej wody i zostawiamy do ostudzenia.
12. 200ml mleka miksujemy ze śnieżką. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po łyżce schłodzonej galaretki, cały czas miksując.
13. Pianę wykładamy na ciasto i wyrównujemy.
14. Na wierzch ścieramy na średniej tarce gorzką czekoladę.
15. Całość wkładamy do lodówki.









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz