A z pozostałych po odcedzeniu bulionu warzyw powstały warzywne kostki, które z powodzeniem można stosować do zagęszczania zup i sosów, do nadawania smaku potrawom - takie domowe kostki rosołowe.
BULION WARZYWNY - KONCENTRAT
KOSTKI ROSOŁOWE
SKŁADNIKI:
1 kg marchewki
1 kg korzenia pietruszki
1 duży seler
2 pory
3 cebule
2 pęczki natki pietruszki
7 liści laurowych
1 łyżka ziaren ziela angielskiego (raczej płaska)
1 niepełna łyżka ziarenek pieprzu
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
kilka gałązek lubczyku
kurkuma
1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
1. Warzywa myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka.
2. Zalewamy wodą i zagotowujemy.
3. Dodajemy przyprawy (prócz soli) i na bardzo małym ogniu (!) gotujemy ok. 3 godzin.
4. Pod koniec gotowania dodajemy sól i oliwę.
5. Warzywa odcedzamy a powstały bulion przelewamy do małych pojemników i zamrażamy.
6. Z pozostałych po odcedzeniu warzyw wyjmujemy liście laurowe i całość dokładnie miksujemy, zwracając uwagę, by ziarna pieprzu i ziela angielskiego były w miarę dobrze rozdrobnione.
7. Przekładamy masę do pojemniczków na kostki na lód i zamrażamy.
8. Zamrożone kostki wyjmujemy z pojemniczków i przekładamy do specjalnych woreczków na mrożonki.
SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz