Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 6 października 2013

Bulion warzywny - Koncentrat i Kostki rosołowe

Przygotowywałam ostatnio sałatkę jarzynową i mnie natchnęło :) I prócz sałatki powstały pojemniczki z koncentratem bulionu oraz kostki warzywne. Nadmiar rosołu mroziłam od zawsze, ale więcej niż dwóch sporych pojemników naraz nie przechowywałam z powodu pękającej w szwach zamrażarki. Bulion, który powstał teraz jest na tyle skoncentrowany, że zajmuje mało miejsca a po rozcieńczeniu wystarcza na całkiem pokaźny garnek wywaru. I jest baaardzo aromatyczny.
A z pozostałych po odcedzeniu bulionu warzyw powstały warzywne kostki, które z powodzeniem można stosować do zagęszczania zup i sosów, do nadawania smaku potrawom - takie domowe kostki rosołowe.

BULION WARZYWNY - KONCENTRAT



KOSTKI ROSOŁOWE



 SKŁADNIKI:

1 kg marchewki
1 kg korzenia pietruszki
1 duży seler
2 pory
3 cebule
2 pęczki natki pietruszki
7 liści laurowych
1 łyżka ziaren ziela angielskiego (raczej płaska)
1 niepełna łyżka ziarenek pieprzu
 5 ząbków czosnku
sól
pieprz
kilka gałązek lubczyku
kurkuma
1-2 łyżeczki oliwy z oliwek

WYKONANIE:

1. Warzywa myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka. 

2. Zalewamy wodą i zagotowujemy.

3. Dodajemy przyprawy (prócz soli) i na bardzo małym ogniu (!) gotujemy ok. 3 godzin.

4. Pod koniec gotowania dodajemy sól i oliwę.

5. Warzywa odcedzamy a powstały bulion przelewamy do małych pojemników i zamrażamy.


6. Z pozostałych po odcedzeniu warzyw wyjmujemy liście laurowe i całość dokładnie miksujemy, zwracając uwagę, by ziarna pieprzu i ziela angielskiego były w miarę dobrze rozdrobnione.

7. Przekładamy masę do pojemniczków na kostki na lód i zamrażamy.

8. Zamrożone kostki wyjmujemy z pojemniczków i przekładamy do specjalnych woreczków na mrożonki.






SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz