Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

piątek, 25 października 2013

Zupa bawarska z ziemniakami

Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Świetna na zbliżające się zimowe dni. Najlepiej smakuje podana z ugotowanym na twardo jajkiem i posypana świeżą natką z pietruszki. Gdy ją robiłam ostatnio, zabrakło mi natki, stąd brakuje jej na zdjęciach:) Użyłam też mojego bulionu warzywnego, ale oczywiście można też użyć bulionu w kostkach.

ZUPA BAWARSKA Z ZIEMNIAKAMI


SKŁADNIKI:

40 dag ziemniaków
50 g kaszy jęczmiennej
cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 1/4 l bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki kminku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
natka
jajka ugotowane na twardo - do podania



WYKONANIE:

1. Przygotowujemy bulion.

2. Gotujemy kaszę. Odcedzamy.

3. W garnku podsmażamy na oleju cebulę z kminkiem, dodajemy marchwkę, pietruszkę i seler - pokrojone w kostkę.

4. Zalewamy bulionem i zagotowujemy.

5. Dodajemy ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu.

6. Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy kaszę.

7. Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.

8. Zabielamy śmietaną - odlewamy kilka łyżek zupy i szybko mieszamy ze śmietaną by ją zahartować, potem wlewamy do garnka.

9. Podajemy zupę z jajkiem na twardo, posypaną posiekaną natką.




 SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz