ZUPA BAWARSKA Z ZIEMNIAKAMI
SKŁADNIKI:
40 dag ziemniaków
50 g kaszy jęczmiennej
cebula
2 marchewki
1 pietruszka
2 marchewki
1 pietruszka
sól
pieprz
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
natka
jajka ugotowane na twardo - do podania
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
natka
jajka ugotowane na twardo - do podania
WYKONANIE:
1. Przygotowujemy bulion.
2. Gotujemy kaszę. Odcedzamy.
3. W garnku podsmażamy na oleju cebulę z kminkiem, dodajemy marchwkę, pietruszkę i seler - pokrojone w kostkę.
4. Zalewamy bulionem i zagotowujemy.
5. Dodajemy ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu.
6. Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy kaszę.
7. Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
8. Zabielamy śmietaną - odlewamy kilka łyżek zupy i szybko mieszamy ze śmietaną by ją zahartować, potem wlewamy do garnka.
9. Podajemy zupę z jajkiem na twardo, posypaną posiekaną natką.
2. Gotujemy kaszę. Odcedzamy.
3. W garnku podsmażamy na oleju cebulę z kminkiem, dodajemy marchwkę, pietruszkę i seler - pokrojone w kostkę.
4. Zalewamy bulionem i zagotowujemy.
5. Dodajemy ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu.
6. Gdy ziemniaki zmiękną, dodajemy kaszę.
7. Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
8. Zabielamy śmietaną - odlewamy kilka łyżek zupy i szybko mieszamy ze śmietaną by ją zahartować, potem wlewamy do garnka.
9. Podajemy zupę z jajkiem na twardo, posypaną posiekaną natką.
SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz