Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

niedziela, 27 października 2013

Zupa z podgrzybków

Coś dla amatorów grzybów. Klasyczna zupa grzybowa z podgrzybkami w roli głównej. Polecam!

ZUPA Z PODGRZYBKÓW




SKŁADNIKI:

600 g  świezych podgrzybków
1l wody 
cebula
1 łyżka śmietany kremówki
sól
pieprz
natka pietruszki
marchewka
pietruszka
1 garść makaronu gwiazdki
1 łyżka masło klarowane

* zamiast kostki z mojego przepisu, można użyć kupnej kostki warzywnej


WYKONANIE:

1. Podgrzybki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pieczarki, dość mocno je w trakcie soląc.

3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do grzybów.

4. Smażymy całość aż cebula ładnie się zeszkli.

5. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

6. W garnku zagotowujemy wodę z kostką rosołową, dodajemy pokrojone warzywa oraz podsmażone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.

7. Gotujemy ok. 10-15 minut.

8. Wrzucamy surowy makaron i gotujemy całość ok. 20 min, mieszając co chwilę (uwaga, przypala się!)

9. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlewamy do garnka i zagotowujemy.

10. Dodajemy posiekaną natkę.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz