ZUPA Z PODGRZYBKÓW
SKŁADNIKI:
600 g świezych podgrzybków
1l wody
cebula
1 łyżka śmietany kremówki
1 łyżka śmietany kremówki
sól
pieprz
natka pietruszki
marchewka
pietruszka
1 garść makaronu gwiazdki
1 łyżka masło klarowane
pieprz
natka pietruszki
marchewka
pietruszka
1 garść makaronu gwiazdki
1 łyżka masło klarowane
* zamiast kostki z mojego przepisu, można użyć kupnej kostki warzywnej
WYKONANIE:
1. Podgrzybki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pieczarki, dość mocno je w trakcie soląc.
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do grzybów.
4. Smażymy całość aż cebula ładnie się zeszkli.
5. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
6. W garnku zagotowujemy wodę z kostką rosołową, dodajemy pokrojone warzywa oraz podsmażone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.
7. Gotujemy ok. 10-15 minut.
8. Wrzucamy surowy makaron i gotujemy całość ok. 20 min, mieszając co chwilę (uwaga, przypala się!)
9. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlewamy do garnka i zagotowujemy.
10. Dodajemy posiekaną natkę.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz