Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

środa, 9 października 2013

Paluszki chlebowe

Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, uczciwie przyznaję, że się od nich uzależniłam. Są cudownie chrupiące (jeśli zrobi się je odpowiednie cienkie), dzięki ziołom aromatyczne, a maczane w dipach obłędne. Uwielbiam je z dipem czosnkowym, z koperkowym też są świetne. Przepis znalazłam TU i szczerze polecam!

PALUSZKI CHLEBOWE




SKŁADNIKI:

1 szklanka mleka
1/2 kostki drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 kg mąki
1  jajko
1/3 szklanki oliwy
3 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki łagodnej
1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

1. Drożdże siekamy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i odstawiamy na chwilkę pod przykryciem.

2. Dodajemy jajko, oliwę, sól, zioła i mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

3. Przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

4. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i formujemy cienkie paluszki. Dobrze żeby były bardzo cienkie (na jednym zdjęciu to widać), gdyż podczas pieczenia jeszcze wyrosną, a zbyt grube nie są już takie chrupiące).

5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.

6. Paluszki smarujemy oliwą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min.






SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz