PALUSZKI CHLEBOWE
SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka
1/2 kostki drożdży
1/2 łyżeczki
cukru
1/2 kg mąki
1 jajko
1/3 szklanki oliwy
3 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki łagodnej
1
łyżeczka soli
WYKONANIE:
1. Drożdże siekamy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i odstawiamy na
chwilkę pod przykryciem.
2. Dodajemy jajko, oliwę, sól, zioła i mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
3. Przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
4. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i formujemy cienkie paluszki. Dobrze żeby były bardzo cienkie (na jednym zdjęciu to widać), gdyż podczas pieczenia jeszcze wyrosną, a zbyt grube nie są już takie chrupiące).
5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
6. Paluszki smarujemy oliwą, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 min.
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz