Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

wtorek, 8 października 2013

Gołąbki inaczej

Gołąbków chyba reklamować nie trzeba, nie znam osoby która by ich nie lubiła. Tym razem wyszperałam TU przepis na gołąbki w nieco innej formie niż tradycyjne. Farsz nie jest zawinięty w kapustę a wymieszany z nią, przez co staje się bardziej wyrazisty w smaku a całość jeszcze smaczniejsza.

GOŁĄBKI INACZEJ




SKŁADNIKI:

1 kg kapusty białej
1 kg mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
3 jajka
1 l bulionu warzywnego
3 cebule
sól
pieprz
majeranek

WYKONANIE:

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut a następnie studzimy.

2. Kapustę szatkujemy.

3. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

4. Mięso mieszamy z kapustą, ryżem, cebulą i jajkiem oraz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

5. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i na oleju smażymy na złoty kolor.

6. Z bulionu, koncentratu pomidorowego i tłuszczu na którym smażyliśmy robimy sos.

6. Przekładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i dusimy ok. 30 minut w temp. 170 stopni.



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz