BABKA PIASKOWA
SKŁADNIKI:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 3/4 szklanki mąki
ziemniaczanej
200 g oleju
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
WYKONANIE:
1. Ukręcamy żółtka z cukrem, dodajemy olej, miksujemy.
2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i skórkę startą z cytryny. Miksujemy.
3. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy.
4. Formę smarujemy masłem, podsypujemy bułką tartą (ja używam silikonowej formy, więc pomijam ten etap).
5. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180°C (do tzw. suchego patyczka).
6. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz