Muffinki dyniowo-pomarańczowe, których przepis znalazłam TUTAJ, są bardzo delikatne, puszyste a dzięki skórce pomarańczowej niesamowicie aromatyczne. Wykorzystałam tu własne puree z dyni, których ogromne ilości trzymam w słoikach w spiżarce.
MUFFINY DYNIOWO-POMARAŃCZOWE
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
170 g cukru
1 szczypta soli
skórka starta z 2 pomarańczy
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
200 g puree z dyni
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
170 g cukru
1 szczypta soli
skórka starta z 2 pomarańczy
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
200 g puree z dyni
60 ml mleka
150 g masła
150 g masła
WYKONANIE:
1. Roztapiamy masło i studzimy.
2. Mąkę przesiewamy razem ze sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, sól, cukier waniliowy i skórkę startą z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.
3. W drugiej misce mieszamy puree z dyni z roztrzepanymi jajkami. Dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz mleko. Mieszamy dokładnie.
4. Mieszamy suche i mokre składniki, mieszając je delikatnie łyżką. Ważne, by nie mieszać zbyt długo, wystarczy że nie będzie widać surowej mąki, ale ciasto powinno być lekko grudkowate.
5. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (do 2/3 wysokości papilotek). Ja nie stosuję papilotek, bo raz że nie lubię a dwa - mam silikonowe foremki, z których gotowe babeczki same wyskakują :)
6. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 200 stopni (do tzw. suchego patyczka)
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz