Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

sobota, 16 listopada 2013

Muffiny dyniowo-pomarańczowe

Uwielbiam robić muffiny głównie dlatego, że są takie nieskomplikowane, ekspresowe w wykonaniu a przy tym stanowią świetny dodatek do kawy lub drugie śniadanie dla szkolniaka.
Muffinki dyniowo-pomarańczowe, których przepis znalazłam TUTAJ, są bardzo delikatne, puszyste a dzięki skórce pomarańczowej niesamowicie aromatyczne. Wykorzystałam tu własne puree z dyni, których ogromne ilości trzymam w słoikach w spiżarce.

MUFFINY DYNIOWO-POMARAŃCZOWE




SKŁADNIKI:

300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
170 g cukru
1 szczypta soli
skórka starta z 2 pomarańczy
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
200 g puree z dyni
60 ml mleka
150 g masła

WYKONANIE:

1. Roztapiamy masło i studzimy.

2. Mąkę przesiewamy razem ze sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, sól, cukier waniliowy i skórkę startą z pomarańczy. Dokładnie mieszamy.

3.  W drugiej misce mieszamy puree z dyni z roztrzepanymi jajkami. Dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz mleko. Mieszamy dokładnie.

4. Mieszamy suche i mokre składniki, mieszając je delikatnie łyżką. Ważne, by nie mieszać zbyt długo, wystarczy że nie będzie widać surowej mąki, ale ciasto powinno być lekko grudkowate.

5. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (do 2/3 wysokości papilotek). Ja nie stosuję papilotek, bo raz że nie lubię a dwa - mam silikonowe foremki, z których gotowe babeczki same wyskakują :)

6. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 200 stopni (do tzw. suchego patyczka)





SMACZNEGO!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz