Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

wtorek, 26 listopada 2013

Gulasz z dynią

Ponieważ to już ostatni dzwonek, by przygotować coś z dyni, dziś przedstawiam bardzo sycący i smaczny pomysł na obiad - gulasz z dynią. Przepis znalazłam TU, bardzo nieznacznie go tylko zmieniając. Najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną.

GULASZ Z DYNIĄ




SKŁADNIKI:

500 g wieprzowiny
2 marchewki
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/4 małej dyni
4 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
kostka rosołowa lub 1/2 l bulionu*
sól
pieprz
masło klarowane
1 łyżka śmietany


* Ja stosuję moje kostki warzywne, których przepis znaleźć można TU. Można je zastąpić bulionem warzywnym lub mięsnym, w ostateczności kupną kostką rosołową.


WYKONANIE:

1. Mięso myjemy dokładnie i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na maśle klarowanym.

2. Marchewki, pietruszkę i łodygi selera kroimy w kostkę, cebulę w piórka a czosnek wyciskamy przez praskę.

3. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu po mięsie szklimy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i pozostałe warzywa.

4. Gdy ładnie się zeszklą, ale będą jeszcze chrupiące, dorzucamy na patelnię mięso.

5. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku (lub zagotowujemy gotowy bulion) i wlewamy całość na patelnię z mięsem i warzywami.

6. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.

7. Dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny, mieszając co jakiś czas, by nam się całość nie przypaliła (w razie potrzeby podlewamy lekko gorącą wodą).

8. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

9. Dodajemy dynię do gulaszu i dusimy jeszcze ok. 10 min. 

10. Dodajemy śmietanę i w razie konieczności jeszcze doprawiamy.





SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz