GULASZ Z DYNIĄ
SKŁADNIKI:
500 g wieprzowiny
2 marchewki
2 marchewki
1 pietruszka
2
łodygi selera naciowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/4 małej dyni
1/4 małej dyni
4 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego
kostka rosołowa lub 1/2 l bulionu*
sól
pieprz
masło klarowane
1 łyżka śmietany
8 kulek ziela angielskiego
kostka rosołowa lub 1/2 l bulionu*
sól
pieprz
masło klarowane
1 łyżka śmietany
* Ja stosuję moje kostki warzywne, których przepis znaleźć można TU. Można je zastąpić bulionem warzywnym lub mięsnym, w ostateczności kupną kostką rosołową.
WYKONANIE:
1. Mięso myjemy dokładnie i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na maśle klarowanym.
2. Marchewki, pietruszkę i łodygi selera kroimy w kostkę, cebulę w piórka a czosnek wyciskamy przez praskę.
3. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni. Na tłuszczu po mięsie szklimy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i pozostałe warzywa.
4. Gdy ładnie się zeszklą, ale będą jeszcze chrupiące, dorzucamy na patelnię mięso.
5. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku (lub zagotowujemy gotowy bulion) i wlewamy całość na patelnię z mięsem i warzywami.
6. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.
7. Dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny, mieszając co jakiś czas, by nam się całość nie przypaliła (w razie potrzeby podlewamy lekko gorącą wodą).
8. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
9. Dodajemy dynię do gulaszu i dusimy jeszcze ok. 10 min.
10. Dodajemy śmietanę i w razie konieczności jeszcze doprawiamy.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz