Soczyste i aromatyczne mięso z makaronem typu rurki i gęstym sosem beszamelowym smakuje wybornie. A ciągnąca się mozzarella dopełnia całości. Danie nie tylko pyszne, ale i bardzo sycące.
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego
cebula
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu
1 puszka pomidora
1 łyżka oregano
250 g makaron rurki
sól
pieprz
SOS
2 łyżki masła
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
1/2 l
mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sok z połowy cytryny
10 dag mozzarelli
10 dag mozzarelli
tłuszcz do smarowania formy
WYKONANIE:
1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i dusimy chwilkę na oliwie.
2. Dodajemy mięso i smażymy, aż stanie się grudkowate.
3. Podlewamy rosołem
4. dodajemy rozgniecione pomidory.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
6. Dusimy ok. 30 min.
7. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do ocieknięcia.
8. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy ubijaczką do piany. Powoli dodajemy mleko, najpierw po łyżce, potem większymi partiami, cały czas ubijając.
9. Zagotowujemy i gotujemy 10 min. mieszając często.
10. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dodajemy połowę sera i mieszamy.
11. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni.
12. Żaroodporną formę natłuszczamy.
13. Układamy na zmianę: warstwę połowy mięsa, sos beszamelowy (1/3), połowa makaronu. Powtarzamy warstwy.
14. Wierzch polewamy pozostałym 1/3 sosu i posypujemy resztą sera.
15. Pieczemy ok. 30 min.
2. Dodajemy mięso i smażymy, aż stanie się grudkowate.
3. Podlewamy rosołem
4. dodajemy rozgniecione pomidory.
5. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
6. Dusimy ok. 30 min.
7. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do ocieknięcia.
8. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy ubijaczką do piany. Powoli dodajemy mleko, najpierw po łyżce, potem większymi partiami, cały czas ubijając.
9. Zagotowujemy i gotujemy 10 min. mieszając często.
10. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dodajemy połowę sera i mieszamy.
11. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni.
12. Żaroodporną formę natłuszczamy.
13. Układamy na zmianę: warstwę połowy mięsa, sos beszamelowy (1/3), połowa makaronu. Powtarzamy warstwy.
14. Wierzch polewamy pozostałym 1/3 sosu i posypujemy resztą sera.
15. Pieczemy ok. 30 min.
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz