Zapraszam do mojej kuchni:)

Inspiracji szukam na różnych polach: w internecie, książkach, gazetach czy wspomnieniach z dzieciństwa. Jeśli tylko będzie to świeżo zaczerpnięty skądś pomysł, w miarę możliwości będę podawała źródło:)
Zapraszam do wypróbowania podanych tu przepisów i komentowania ich:)

sobota, 30 listopada 2013

Zapiekanka mięsna z makaronem

Soczyste i aromatyczne mięso z makaronem typu rurki i gęstym sosem beszamelowym smakuje wybornie. A ciągnąca się mozzarella dopełnia całości. Danie nie tylko pyszne, ale i bardzo sycące.



SKŁADNIKI:

500 g mięsa mielonego
cebula
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu
1 puszka pomidora
1 łyżka oregano
250 g makaron rurki
sól
pieprz

SOS
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
1/2 l mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sok z połowy cytryny
10 dag mozzarelli
tłuszcz do smarowania formy

WYKONANIE:

1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i dusimy chwilkę na oliwie.

2. Dodajemy mięso i smażymy, aż stanie się grudkowate.

3. Podlewamy rosołem

4. dodajemy rozgniecione pomidory.

5. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

6. Dusimy ok. 30 min.

7. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do ocieknięcia.

8. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy ubijaczką do piany. Powoli dodajemy mleko, najpierw po łyżce, potem większymi partiami, cały czas ubijając.

9. Zagotowujemy i gotujemy 10 min. mieszając często.

10. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Dodajemy połowę sera i mieszamy.

11. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni.

12. Żaroodporną formę natłuszczamy.

13. Układamy na zmianę: warstwę połowy mięsa, sos beszamelowy (1/3), połowa makaronu. Powtarzamy warstwy.

14. Wierzch polewamy pozostałym 1/3 sosu i posypujemy resztą sera.

15. Pieczemy ok. 30 min.




SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz