Odkryłam ostatnio na TEJ stronie kapitalny dodatek do obiadu. Zazwyczaj jadamy ziemniaki, gotowane lub pieczone, czasami ryż, jednak te dufinki zawojowały moje dzieci, zresztą nie tylko dzieci. Jednocześnie miękkie i chrupiące, bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi oregano.
DUFINKI ZIOŁOWE
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
3 łyżeczki oregano
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
3 łyżeczki oregano
do obtaczania:
jajko
bułka tarta
do smażenia:
olej
WYKONANIE:
1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
2. Dodajemy rozbełtane jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i oregano. Ugniatamy ciasto.
3. Formujemy małe kuleczki.
4. Obtaczamy w jajku i bułce tartej.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz